Jag förstår mig inte på vissa växter... Man kan sköta dem
pedantiskt, men de dör ändå...andra är riktiga överlevare. Som "hjärtan på tråd", eller
lyktranka som den egentligen heter. Eller om man vill vara riktigt korrekt Ceropegia woodii
Jag har flera stycken, dels för att de är så otroligt
snälla mot mig, men främst för att jag tycker de är så fina när de slänger ut sina flera meter långa rankor. Här i köket står en, den har knappt nån jord, och jag glömmer oftast att vattna den, men ändå är den så vänlig att blomma med sina söta rosalila "lyktor".
Snabbt växer den ner till golvet och jag får hänga den runt några stenar så att den kommer upp en bit igen.
Jag gillar de små
frökapslarna också som bildas mitt på rankorna, och som man bara kan rycka loss och putta ner i jorden. så kommer det upp en ny planta.
Min
kommod, den står fortfarande i köket..jag vet inte var jag skall ställa den..Kanske jag säljer den... Jag vet inte om den är 1700 eller tidigt 1800-tal, men den är riktigt fin tycker jag.
-
Tack för era söta kommenterarer, ni är för goa! Jag läser dem alltid med ett stort leende på läpparna! *lycklig*
-
Flera har hört av sig och ville ha receptet till chevre och valnötsbrödet. Jag hade inget recept, utan hittade på medan jag bakade. Jag smulade jäst i en bunke, hällde på en skvätt olivolja och en skvätt majsolja. Jag tillsatte ljummet vatten och lite salt och en matsked honung. Sedan hällde jag i vetemjöl så att det blev en slät deg, som jag lät jäsa i en kvart-tjugo minuter.
Under tiden smörade och mjölade jag en brödform och lät ugnen bli 200 grader. Jag hackade 100 gram valnötter och skivade upp en bit chevreost och rev också lite på rivjärnet
När degen jäst klart knådade jag den och blandade i nötter och den rivna osten. Jag la degen i formen och dekorerade med lite nötter och ostskivorna och lite flingsalt. Sedan fick det jäsa en halvtimme till och sedan satte jag in det i ugnen i ca 20-25 minuter tills brödet hade fått färg.
Kram och lycka till!
Mia
-
PS Jag har fått en award från goa
Anna med bloggen Annas Vita Hjärtan, jag har lagt den
snygga papiljott-damen i sidpanelen :) Tack Anna!!!
-
Hi!
I don´t understand it...some plants die, it doesn´t matter if you take extra good care of them...others just seem to survive just about anything. Like string of hearts, or Ceropegia woodii to be correct. A true survivor! Here´s one in the kitchen. It goes all the way down to the floor. I like the cute pink-purple flowers and the "ovary" that grows out somewhere on the string, and just needs to be placed into some soil to develope a new plant.
The recipe for the walnut/chevre-bread is available in Swedish here in the post, maybe you can use translate.google.com if you would like it in english or some other language.
Mia