Foto: Lilla Blanka
När jag var hemma hos min mamma passade jag på att rota fram det gamla hemliga Äggost-receptet som jag lovat visa er. Här kommer det!
Äggost
2 liter standardmjölk
2 liter standardmjölk
8 ägg
ca 1 dl socker
3 dl gräddfil
2 msk mjöl
Förutom kastrull och bunkar behöver du tunn gasväv eller silduk, hålslev och äggostform (eller liknande)
Gör så här:
1 Häll mjölken i en stor kastrull och sätt på svag värme.
2 Vispa ihop ägg, gräddfil och mjöl och häll blandningen i mjölken.
3 Värm sakta och under omrörning tills det börjar sjuda.
4 Låt det sjuda tills mjölken blivit grynig/ystat sig. Den får inte koka, då blir äggosten hård.
5 När osten är grynig/har ystat sig - lyft av kastrullen och låt den svalna ca 20 minuter.
6 Täck äggostformen invändigt med fuktad gasväv, och ställ formen över en stor bunke, så vasslen kan rinna av.
7 Ta upp osten med hålsleven, och lägg massan i formen. Fyll den i 4-5 skikt och strö socker mellan de olika lagren samt på ovansidan.
8 Vik över de flikar av gasväven som hänger utanför formen så att osten blir täckt på ovansidan.
9 Låt äggosten kallna i formen. Stjälp upp äggosten strax innan den skall ätas. Garnera ev med kanel eller ät med sylt eller naturell.
Lycka till!!!
Foto: Lilla Blanka
Ha en skön söndag på er!