söndag 30 september 2007

Sköna söndag

Idag bakade jag en chokladkaka sedan åkte jag hem till mormor och morfar med barnen och fikade :)
Foto: Lilla Blanka
När jag var hemma hos min mamma passade jag på att rota fram det gamla hemliga Äggost-receptet som jag lovat visa er. Här kommer det!
Äggost
2 liter standardmjölk
8 ägg
ca 1 dl socker
3 dl gräddfil
2 msk mjöl

Förutom kastrull och bunkar behöver du tunn gasväv eller silduk, hålslev och äggostform (eller liknande)

Gör så här:
1 Häll mjölken i en stor kastrull och sätt på svag värme.
2 Vispa ihop ägg, gräddfil och mjöl och häll blandningen i mjölken.
3 Värm sakta och under omrörning tills det börjar sjuda.
4 Låt det sjuda tills mjölken blivit grynig/ystat sig. Den får inte koka, då blir äggosten hård.
5 När osten är grynig/har ystat sig - lyft av kastrullen och låt den svalna ca 20 minuter.
6 Täck äggostformen invändigt med fuktad gasväv, och ställ formen över en stor bunke, så vasslen kan rinna av.
7 Ta upp osten med hålsleven, och lägg massan i formen. Fyll den i 4-5 skikt och strö socker mellan de olika lagren samt på ovansidan.
8 Vik över de flikar av gasväven som hänger utanför formen så att osten blir täckt på ovansidan.
9 Låt äggosten kallna i formen. Stjälp upp äggosten strax innan den skall ätas. Garnera ev med kanel eller ät med sylt eller naturell.
Lycka till!!!

Foto: Lilla Blanka
Ha en skön söndag på er!

17 kommentarer:

  1. Men så spännande - har aldrig testat den. Som tur är har jag massor av ägg i kylen. Ska genast gå ner i köket. Tack för tipset.

    PS. Gillar din blogg design!!!

    SvaraRadera
  2. Randi:
    Vad kul att du vill testa :)
    Om du vill kan du visa i din blogg hur det blev, skulle vara kul att se/läsa!
    Stor kram

    SvaraRadera
  3. Så spännande?? Vad påminner det om i konsistens och smak?? Din chokladkaka kunde du åkt härom med tycker jag *ler*.....Må gott! Kram!

    SvaraRadera
  4. Kaken så fantastisk ut, jeg er IKKE noe flink baker....klarer til og med å ødlegge muffins....

    Ha en fin søndag du også!

    SvaraRadera
  5. Hej! Tack för din kommentar! Din blogg har ju jag missat, jättefin! Den ser riktigt god ut!!//Jasmin

    SvaraRadera
  6. Å va god den kakan såg ut, och tack för ostreceptet men det såg för avancerat ut för mej, om än jättegott!! Ha en bra ny vecka! Mari

    SvaraRadera
  7. Mums vad gott med chokladkaka! Mormor och morfar måste ha blivit glad då =)

    Den lilla rosen verkar vara gjord av lera. Köpte två på rea faktiskt, gillar dem mycket.
    Kram.

    SvaraRadera
  8. Har också nått recept på ost som görs i hälsningland som kommer från min svärmor det kallas rörost.
    en det här låter godare tycker jag.
    Vilken fin form, Ha en riktigt härlig vecka!
    Ella

    SvaraRadera
  9. Tänk så många olika äggostresept det finns! Jag älskar äggost!!!!
    Linda

    SvaraRadera
  10. Äggost har jag aldrig provat, får se om jag vågar mej på ditt recept... Om inte annat så såg chokladkakan gudomligt god ut!

    SvaraRadera
  11. Åh, recept på Äggost… har alltid tyckt det verkar lite krångligt bara. Men det är väldigt gott. Hm, får fundera på att testa! Ha en riktigt bra dag för övrigt!

    SvaraRadera
  12. Kakan ser jättegod ut men jag har adrig provat äggost.
    Ha´en god dag! / Miamaria

    SvaraRadera
  13. Hej allihop!
    Tack för era kommentarer, kul att ni tyckte min chokladkaka med nötter verkade god. Den var god oxå kan jag meddela, jag lägger in det superenkla receptet snart :)
    Äggost ja, det påminner lite om ostkaka fast är lite godare tycker jag. Det är inte så svårt att göra, men tar lite tid. I Bohuslän har det alltid varit livliga diskussioner om hur man skall tillaga en riktig äggost och om man skulle ha gräddfil eller filmjölk. Eller skulle man helt enkelt använda sig av ättika för att få mjölken att ysta sig?
    Åsikterna gick isär och husmödrarna hade sina egna hemliga trix för att få kakan lagom "dallrig" och smaka gott.
    Kram på er!
    Mia alias "Lilla Blanka"

    SvaraRadera
  14. Den chokladkakan såg smarrig ut. Mums..är den slut?
    *kram* /madelene

    SvaraRadera
  15. Oj...det låter jättespännande. Skulle vara roligt att testa.
    Kram
    Dorthe

    SvaraRadera
  16. Linneagården:
    Ja, den gick åt väldigt snabbt ;) Kladdig choklad med rostade nötter och en klick grädde till gjorde susen.
    Kram!

    En Doft Av Danmark :
    Ja, det är roligt att testa något nytt ibland:)
    Kram!

    Terese:
    Kul att du tittade in hos mig!
    Ja, den var rätt smaskig faktiskt ;)
    Kram!

    SvaraRadera