måndag 4 april 2011

Tänkvärt ~ Worth considering

Tusen tusen tack för alla varma och omtänksamma kommentarer och mail..! Jag var hos doktorn idag, en klok äldre läkare, som jag pratade med i hela 45 minuter. Han hade goda nyheter och dåliga nyheter till mig. De goda nyheterna var att jag inte hade något fel på vare sig hjärta eller lungor. De dåliga nyheterna var att jag är på gränsen till att "gå in i väggen"... Det onda jag har i bröstet kallas Tietzes syndrom och är en sjukdom som orsakas av inflammation i den delen av revbenen som ligger närmast bröstbenet. Detta uppkommer tydligen när man under en längre tid ignorerat kroppens signaler på att man skall ta det lugnt och i stället fortsatt i samma höga tempo. Läkarens ord fungerade som en varningsklocka för mig och jag kommer att göra allt jag kan för att få mer balans i det jag gör. Sänka kraven och börja våga säga Nej. Stryka allt som inte absolut måste göras. Så hoppas jag att det räcker för att må bra igen...
Idag har jag tagit det väldigt lugnt, och faktiskt redan innan jag var hos läkaren funderade jag med objektiva ögon över hur mitt liv egentligen ser ut. Jag förstår mycket väl att kroppen sa i från! Jobba heltid, tre barn, villa med tusen renoveringsprojekt igång, nätbutik, ideellt arbete i princip varje kväll, ja, och så städning, tvätt, matlagning och allt det vanliga som hör vardagssysslorna till... Idag har jag ägnat mig åt sånt som jag tycker är livsnjutning. Jag har pysslat med olivträden, klippt dem och gjort en krans av de avklippta grenarna. Sedan började jag att dekormåla en provdocka. Sysselsättning som för mig har inneburit återhämtning.
Ta det lugnt och glöm inte att njuta!
Kram
Mia
-

58 kommentarer:

Millas hem sa...

Skönt att du vet vad det handlar om, så att du kan ta hand om dig på bästa sätt!

Var rädd om dig ♥

Kram Camilla

Hoppas att vi ses snart igen!

It's me sa...

yeah so recognizable......take it easy......but how !!???...i wish you streingth darling......take care of yourself........love Ria....xxx...

Änglarna finns sa...

Skönt att det inte var ngt fel på vare sig hjärta el lungor.
Sen klart att det neg beskedet inte var kul.men som du skriver..bara detta att klara av att säga nej..är ett stort steg på vägen!
Var nu riktigt rädd om dej..och kom ihåg.." att det finns bara en som du "
Kram Annika

Rachel Noelle sa...

Beautiful images~ Hugs,Rachel :)

French Farmhouse 425
www.shabbyfrenchforme.blogspot.com

Karin sa...

Precis som du själv har insett så är det inte konstigt att du har fått en varning av din kropp. Ta det lugnt nu och sköt om dig!
NEJ är ett bra ord men lite svårt att säga...:) Lycka till! kram!

Millygarden sa...

Tråkigt att du inte mår bra men bra att du nu vet vad som måste göras för att förändra din situation. Tid brukar vara en bra medicin och vila smatidigt som du får träna på att sänka kraven inte gjort i en handvändning jag vet!

Kram Marina

Vintage House sa...

Hej
Vad skönt att du har fått reda på vad som händer.
Ja man måste verkligen lyssna till kroppen har själv varit tvungen att sänka kraven
TA hand om dig och njut
kram
sandra

kathrin sa...

it looks so beautyful, have a nice day, big hugh Kathrin

Elin / Draumesidene sa...

Ta hand om deg kjære Mia. Kroppen din roper. Eg veit at du lytter. Vær snill med deg selv.

Nydelege bilder!
Kram,
E

Karin sa...

Skönt med de goda och de övriga nyheterna!
Hoppas det gav dig en sjukskrivningen så att du får din tid.
Och framför allt, ta dagen som den kommer. Och då ska du känna varje kväll du lägger dig -"idag har jag gjort good enough" Och det ska du somna gott till och vakna till en ny dag med samma goda tanke "good enough".
Jag är själv där nu och ibland är det svårt när man inte känner igen sig själv. Omgivningen gör det inte heller och har svårt att förstå det som häder inom dig. Dessutom vet man ju själv och omgivningen att det här är ju inte DU, och sånt känns tufft... Men det behöver vara så här en tid, låt det ta tid.

Många Kramar
Du är stark invändig och det växer fram igen,
"just be good enough for the moment"
Karin

♥ Villa Tretton ♥ sa...

Va skönt att du träffade en klok man som kunde hjälpa dig med vad det är som inte är bra. Nu måste du ta hand om dig och göra sånt som du mår bra av:) Det är viktigt att lyssna på sin kropp!

Önskar dig en snar bättring
Kraam Susanne

Marina Mott sa...

Take care of yourself!! I wish you get better soon...I know you will!!
Wonderful pictures!! xx

Hemma på Landet sa...

Var rädd om dig gumman.
Kram Stina

Sandie's Patch sa...

Take care and look after yourself too!

Sandie xx

My Shabby Streamside Studio sa...

I'm so glad you went to the doctor, sweetie. I really hope you take it easier. I know working on your home is therapeutic, but don't feel like you have to blog so much. We will be happy whenever we see you!

Kram,

Sandy

Kathy sa...

Yes...only do the things you love...
feel better soon,
xoxo~Kathy @
sweet Up-North Mornings...

north pal sa...

well, i am certainly glad to hear that you are going to try to slow down. good for you. we all should take more to listen to our bodies. we are all behind you. Bestest,Denise

Njut av livets goda ting sa...

Skönt att få reda på vad är fel. Det viktigaste är nu att göra precis det du skriver, ta hand om sig och njuta av livet. Kraven har vi oftast själv satt och då borde vi kunna sänka dom också.
Ta hand om dig.
Kram
Jessica

LantlivsAnette sa...

Men så skönt att du kom till en förstående läkare !! Toppen..nu vet du, sänk kraven o ta det lite lugnare, kan vara svårt till en början, men det krävs träning, som med allt annat..du klarar det, det vet jag..
Kraaam Anette

Malin's Hus sa...

ta det nu lugnt o VILA! <3

Ett Vitare Hem sa...

Fortsättta hand om dig jag har varit inne i väggen och vet hur jobbigt det är....
Ha en riktigt fin tisdag!
Kram/Lena

Elin sa...

Stress. Värsta gisslet som finns. Den är lömsk, sneaky och lätt att ignorera för länge. Här vill man bara vara duktig och aktiv och göra roliga saker och hinna med mycket och och och... så pouff! Så slår den en i ansiktet som en boxhandske.

Jag tror inte ens på sk "positiv stress" numera, det känns som något adrenalinknarkande som folk fått för sig är bra för det får en att prestera lite extra.

Nej ta hand om dig på en gång, ut med allting som verkligen inte är nödvändigt. Det är förvånande efter ett tag hur många sådana saker man kan göra sig av med och faktiskt inte ens sakna igen :)

Mvh Elin

mysiga heestrand sa...

Du får ta hand om dig och lyssna på kroppen lite mer och fråga dig vad som är viktigt egentligen. Jag har också haft liknande symptom och den läkare jag var hos sa att det är kroppens sätt att säga ifrån att nu måste du ta det lite lugnare.
Krya på Dig
Kram Marita i Heestrand

ANETTESHUS.COM sa...

Godt å høre at du ikke er alvorlig syk. Men ta det nå med ro, kjære Mia! Ta hånd om deg selv - først og fremst.

Masse god bedring til deg ... Ha en riktig fin TIRSDAG!

STØRSTE klemmen
Anette:)

Vita små hjärtan sa...

Hej goa Mia!!!!!
Det var ju på ett sätt bra att få veta!!!! Då ska du se att nu tänker du nog lite mera på vad du gör. Så kommer det gå åt rätt håll.
Ha en fin tisdag.
Kram Agnetha

Villa Björkenäs Backen sa...

God Morgon!

Mysigt att bara vara och små pyssla
Återhämtingen är lika viktig!
Jag kan också vara igång men sen kommer det dagar som man tar igen

Vad fint med provdockan!

Ha en fin dag!

Kramar Sirpa

Anci sa...

Hej !
Nu förstår jag ännu mer vad du menar. Ta det lugnt ! Njut av allt du kan ! Jag är kanske inte rätt person att komma med de råden. Men det är ju så det borde vara mer.

Du har en underbar blogg som är en av mina favoriter !

Kram
Anci

Viveka i Bläckhornet sa...

Så klokt av dig vännen att inse att du får prioritera. Att få ägna sig åt det som ger livsnjutning gör att du laddar batterierna.
Önskar dig en fin dag

kram Viveka

Conny's Cottage sa...

Hello Mia,

wat a wunderful Pop.

great


greatings send you Conny

rustik charm sa...

Å goa Mia, ta hand om dig nu och prioritera och gör sånt som du mår bättre av.
Kram Kristina

Lilla-Hilla-Hus sa...

Kära Mia,
min svenska är inte så bra.
Din blogg är så underbra !
Det är ledsen att du är sjuk.
Har inte så mycket stress och återhämta dig.
Många hälsningar
Kersti

Lantliv i Norregård sa...

Ta hand om Dig!!!

Styrkekramar Malin

Med en doft av lavendel sa...

Hej
ta hand om dej, och njut av våren o den kommande sommaren.
kram annika

Sweet Grace Farms sa...

Hope you feel so much better soon.

Øygun sa...

Hei.
Har fulgt bloggen din... Kjempe fin :) Ta vare på de gode tingene i livet og ta vare på deg selv <3 Ønsker deg en fin mandag.

Hilsen "utbrendt"

Chrissy...The Apothecary Shop sa...

OH Mia....very wise words indeed..we women often take care of everything and everyone but ourselves..and doing thins you find pleasure in is sooooooooo important!!! Take it easy my sweet friend,promise!?! x0x0

Nellie sa...

Hade dina känningar för ca 4 år sedan. Tog cirka 1 år för mig att bli av med symtomen. Blev av med lite andra hälsoproblem av bara farten också, men måste leva med andra. Mitt ledord numera är prioritera! Just då valde jag akut bort allt det "frivilliga", såsom styrelseuppdrag och klassförälder. Numera är alla mina JA mkt välgrundade, säger fortfarande NEJ till sådant som kräver en längre tids engagemang (för mig är det mer än 2 träffar eller 4 veckor). Normalt sett klarar de flesta av positiv stress men då måste jämvikten med det som man gör bara för ens lust o avkoppling vara helt OK. Börjar vågen tippa så riskerar men neg stress som ger fysiska och psykiska skador. Och tyvärr blir de flesta överkänsliga mot all slags stress därefter även om man återhämtar sig fr de akuta symtomen. Glöm ej att sätta dina behov av glädjeämnen i livet långt upp på din behovsskala! Lycka till och krya på dig!! Kram

carina sa...

Hejsan, kan inte låta bli att kommentera ditt inlägg...Förra vintern fick jag samma "diagnos" som dig(Teitzes), Men jag fick aldrig beskrivningen att det kunde orsakas av stress, utan att det bara var förkylningsrelaterat .Nu då jag läser din kommentar och det du fått erfara, börjar jag känna igen mig mer och mer. Var rätt så slut i kropp och själ pga otrevligheter och ovissheter på jobbet, men förknippade aldrig syndromet med detta....men nu faller ju en polett på plats. Tack för informationen. Hälsningar från en trogen läsare utan blogg. Carina

ordochbild.blogg.se sa...

Hej! Jag brukar läsa din blogg varje vecka och det gör ont i mig att höra att du är på väg in i väggen. Själv gick jag in i den för 4 år sedan och än idag har jag stora svårigheter med att lyssna på min kropp. Jag önskar dig, av all min kraft, att du tar läkarens ord på allvar, för det är en tuff tid du har framför dig.
// Vänliga hälsningar, Mia

Mamma C sa...

Ta hand om dig nu ordentligt.
Kram Mamma C

Sea Angels sa...

You will get there....just a little slower thats all xxxxx
Just you get better lovely Mia xxx
Love Lynn xxx

Angels & Roses sa...

På nåt sätt måste det ändå vara skönt att veta vad dom är fel på en. Jag har också fått lite svar på min hälsa. Försök nu att bara njuta, ta det lugnt och bort med alla måsten och stress. SKÖT OM DIG, det finns bara en som du! KRAM

yeyita sa...

Vackra bilder, ta hand mycket
Kisses från Canary Yeyita.

Tidsmästarinnan sa...

Hej Mia,
här kommer en stor kram - ta hand om dig vännen!
Susanne

Anonym sa...

Greetings from Southern California

I believe God put me on earth to accomplish a certain number of things and I will live until my work on earth is done. Visiting nice blogs like yours is high on my list of things to do. Right now I am so far behind I don't think I will ever die! :-)

When you have the time come by and visit my blog :-)

God bless you and above all else, guard your heart for it affects everything else you do.

Have a nice day :-)

Min lantliga dröm sa...

Hej! Jag hoppas du får ordning på allt och att livet blir lite lugnare i framtiden, ta hand om dig och hjärtat.

Kram Ulrika

Marias Hörna - Njut av livet sa...

Jo då det där känner jag igen alltför väl. Men det är svårt att säga nej till saker. Eftersom man vill så mycket. Så ta det lugnt och njut av dagen här och nu. Att göra sådant som du verkligen vill göra, inte måste göra. LÅT DAGEN IDAG FYLLAS MED MÖJLIGHETER :) Kramar Från Marias Hörna

Essay_Writer sa...

beautiful

Fransk inredning sa...

Tror att jag haft samma faktiskt! Gick före i kön på akuten för att de trodde det kunde vara hjärtat..Så nu får du sköta om dig och ta det lite lugnare. Skylten är av papp Ha en skön kväll Kram Susanne

Skogslyckan sa...

Jag har också varit där i samma tillstånd som du är i nu för tre år sedan. En fruktansvärd period, där allt man gör och har gjort helt plötsligt vägs på silvervåg. Man får helt igenom ändra sitt liv och sitt sätt att tänka. Prioritera vad som är det viktigaste i tillvaron. Det var en enormt jobbig period, men samtidigt så här i efterhand så skulle jag inte vilja vara utan den.
Man lär sig och lägger om sitt liv och tar lärdom.Samtidigt tror jag att vi som drabbas av sånt här är en viss sorts människor. Vi är brinnande personer, allt eller inget. Jag får ofta tänka mig för och stanna upp och det tror jag alltid kommer att följa mig...
Man får helt enkelt lära sig att leva med det. Oj blev långt det här.
Hoppas du kan njuta av helgen, lyssna på fågelsången, och njut av dem du älskar.
Kram Pia

Gail sa...

Praying for good health for you. Best wishes as you learn to merge calm/peace/enjoyment with all the "doing" life throws at you.
Carolleegail

Bitte sa...

Vad bra att du fick den där pratstunden med läkaren, det är lätt att man bara kör på och rätt var det är så är det som om man kraschar mot en bergvägg.

Det hände mig för en del år sedan, de började med några kortare sjukskrivningar, det var ett förtvivlat sätt för mig att få lite andrum i vardagen. Sedan tog bara all ork slut en dag, för jag fortsatte kämpa på med alla miljoner uppdrag och ett enormt krävande jobb.

En dag var bara orken slut, och det tog låååång tid innan den kom tillbaka...

Var rädd om dig!

Många kramar
Bitte

gamla skolan sa...

Men vännen ! Vad är det jag läser !!! Men så bra att du gick till läkaren och att dom kom på vad det var , och att du gick i tid . Det är lätt att tappa bort sig själv , och bara köra på med alla måsten . Håller tummarna för att du snart känner dig lite bättre ! Var rädd om dig !
Stor Varm Kram // Susanne ♥

linnea-maria sa...

Ibland kan det vara svårt att ta det lugnt för att man gör en massa saker som är roligt också, till slut blir det svårt att koppla av. Jag hoppas att du kan ta dig tid att få lugn och ro och dessutom få hjälp med hushållsarbetet. Det är ju tyvärr så att kvinnor drar det största lasset hemma fast vi också jobbar heltid och vi tar det ansvaret för vi SER smutsen och tvätten.... Krya kramar /Therese

♥ Simply enjoyable ♥ sa...

Ibland blir det bara för mycket!
Din smärta i bröstet får mig att tänka på min äldsta son som går i idrottsklass pluggar massor tränar massor...han klagar över ömhet i bröstet...kanske även han ska ta det lite lungnare.

Hälsningar Sanna

Mollys sa...

Jag kan berätta åt dej att efter att man saktat ner tempot och tror man blir frisk så sitter det fortfarande taggar i en som tyvärr aldrig går om. jag har varit med om samma sak och tro mej :- ta det lugnt och vila och gör saker som gör dej glad och som du får energi av.Fast du e trött annars tappar du livsgnistan. Lämna bort allt onödigt.Sköt om dej.

http://fanou22.canalblog.com sa...

Bonjour,
J'adore votre blog qui reflète la féminité, la douceur et le bon goût.
Merci pour ces belles photos.

fanou sa...

Hello,
your olive wreath is beautiful .. thank you for these lovely photos.
But above all take care of yourself and your health.
friendships