torsdag 26 november 2009

Julebröd ~ Christmas bread

Goda brödrecept är svåra att hitta, tycker jag. Därför blev jag extra glad när jag hittade detta bröd. Fyllt med godsaker som torkade aprikoser och plommon, valnötter, pepparkakskryddor och russin gör att det är supernyttigt och saftigt... och perfekt till julbordet, eller bara till fikat, med en god ädelost på och ett glas glögg till. Tro dock inte att du får ha det i fred för ungarna... Mina barn älskade det, trots att det är "konstig fyllning" i det, vilket de brukar vara så rädda för, hihi.

Blanda i en degbunke;
1 liter filmjölk, 1 msk bikarbonat, 1 dl torkade aprikoser, 1 dl russin, 1 dl torkade plommon, 3 msk sirap, 1 msk salt, 1 dl grovhackade valnötter, 1 liten påse blandade pepparkakskryddor (ca 2 msk),4 dl havregryn, 4 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl.
Häll i en limpform som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda i 180 grader i ca 1 timme, kolla sedan om du kan ta ur limpan, och eftergrädda den ca 15 minuter ytterligare utan form.
Låt svalna.
Receptet hittade jag hos Bagarstugan. Fast jag har bytt ut hasselnötterna mot valnötter, eftersom jag är tokig i valnötter..!
Kram
Mia
Y

46 kommentarer:

  1. Hej goa vän!
    Oj, vad du är duktig! Brödet ser helt underbart ut, måste var sååå himla gott. Jag är verkligen inte någon bakare, men ryck får man ju ibland. Skall spara detta recept och göra det när andan faller på. Tack för det!

    Vilket ljuvligt hjärta du fick av Aina, vad duktig hon är....får nog kika in till henne....

    Idag hittade jag liknande dina bokstavsstämplar på Clas Ohlson...blev såå glad!

    Nu i helgen skall jag och Peter iväg till ett Country Side hotell som vi även var vid förra året. Äta gott och mysa!!!! Denna gången kommer jag definitivt visa bilder från detta vackra ställe.

    Varm kraam Mia
    Ann

    SvaraRadera
  2. Oj, vilket gott bröd!
    Tack för receptet, det måste jag prova till jul!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  3. Hello,
    a tasty bread... with us in Germany the so-called fruits or apple bread.
    A good night wishes you,
    Elke.

    SvaraRadera
  4. Mums, verkar supergott! Kanske får tid att baka i helgen? Hmm hmm hmm...

    God natt,
    Emma

    SvaraRadera
  5. Hi Mia, I´m so glad you stopped by my blog and left a sweet comment. I would love to see your roses when my garden has faded away.
    This cake looks yami, we also have same kind here for christmas, they are very good too.
    Muchos cariños
    María Cecilia

    SvaraRadera
  6. DET måste jag prova :) gud så gott det såg ut!

    Kram Linda

    SvaraRadera
  7. God morgon!
    Mmm, det där lät gott!
    Eftersom att det ligger på min lott att baka julbröd kanske det där kan vara något=))

    Vilket sött hjärta i förra inlägget!

    Ha en fin helg Mia//
    Kram Hannis

    SvaraRadera
  8. ÅÅ dette brødet så godt ut... herlig bilde...
    Ønsker deg en fin dag..

    Klem kerstin

    SvaraRadera
  9. Mmm perfekt , goda brödrecept är alltid välkomna !
    Det måste provas !
    Ha en fin helg !
    Kram/Lotta

    SvaraRadera
  10. hej och tack... det där receptet måste jag prova... ser himla gott ut. ha nu en god advent önskar Jeanette

    SvaraRadera
  11. Tack för tipset, det lät gott. Måste testa till jul.

    Kram Britt

    SvaraRadera
  12. Det ser jättegott ut och så mycket fint du gjort med dina hyacinter nedan! Mysigt! Ha en trevlig adventshelg! Kram :)

    SvaraRadera
  13. Godmorgon!
    Vilket gott bröd!!!! Det ska jag försöka göra, det är så saftigt med aprikoser o mustigt med valnötter i bröd.
    Tack för ett kanonrecept!!!!

    ---<-@

    SvaraRadera
  14. Looks delicious, dear Mia.
    Happy wk,
    Rosa

    SvaraRadera
  15. Hej Mia! Såå gott det låter brödet! Ska genast skriva upp och prova snart! =)
    Trevlig helg!
    Kram /Anna

    SvaraRadera
  16. Hej Mia!
    Det där såg väldigt gott ut! Jag hade ett bra recept för många år sedan (på den tiden jag bakade litegrann)... men jag hittar inte det nu... Men nu kan jag ju prova ditt istället :))
    Kram
    Marie

    SvaraRadera
  17. Åh vilken underbar bild på Lisbeths bröd!!! Hon är en fena på att baka, och hon är även min kompis privat så man har ju förmånen att få smaka hennes godsaker emellanåt: ) Hon bakar inte bara gott- hon är lika fantastisk som människa! Och du är go du med, och din blogg och dina bilder är ngt alldeles extra, som vykort! Ha en bra adventshelg bloggvännen! Mari.

    SvaraRadera
  18. Brödet låter sååå gott, tusen tack för receptet! Det borde man verkligen ta och testa, för vad är godare än härligt hembakat bröd? :)
    Ha en fin adventshelg!

    SvaraRadera
  19. Jag brukar baka ett liknande bröd. Det är gudomligt gott, och faktiskt väldigt enkelt eftersom det läggs i brödform och "sköter sig självt" ganska bra i ugnen. Ha en mysig första advent! Marie

    SvaraRadera
  20. Luktar nybakat!! Ser så gott ut!!
    Ha en mysig första advent:o)
    Kramar Malin

    SvaraRadera
  21. Åhh så gott det ser ut .Måste provas

    Kram Ewa

    SvaraRadera
  22. Hej!

    Trevlig med ett nytt recept. Jag gillar att baka men fastnar lätt i samma gamla hjulspår...

    Önskar dig en riktigt fin helg.

    Kram,

    Anna

    SvaraRadera
  23. Mmmm så gott det ser ut, påminner om saffranbrödet vi åt hos Marie, ska genast skriva upp receptet och testa, lät himla gott med glögg och ädelost till. Supesött hjärta från Aina i förra inlägget. Ha nu en fin helg och Tack för gratulationen rara du. Kraaam Paula

    SvaraRadera
  24. Hej!
    Du det såg gott ut!!! Kanske man skulle pröva till jul!
    Ha en fin advent!
    Kram Agnetha

    SvaraRadera
  25. Vilket smarrigt recept! Jag som har pratat så länge nu om att vi ska börja baka mer bröd själva, kanske skulle börja med det här? Jag tror att H skulle gilla det skarpt... :-).

    Hoppas du får en fin adventshelg!

    Kram
    Beatrice

    SvaraRadera
  26. Vilket smarrigt recept! Jag som har pratat så länge nu om att vi ska börja baka mer bröd själva, kanske skulle börja med det här? Jag tror att H skulle gilla det skarpt... :-).

    Hoppas du får en fin adventshelg!

    Kram
    Beatrice

    SvaraRadera
  27. Åhhh nu vattnas de i munnen guuu så gott de såg ut och med en kryddig ost... nä de måste jag ju bara pröva.. Önskar dig en trevlig advent... Kraaam kram Linda

    SvaraRadera
  28. Låter gott!!!!!

    HA nu en riktigt härlig ADVENT!!!!
    MiaMaria

    SvaraRadera
  29. Mumsfilibaba!

    Tycker om att kika in på din blogg då och då! Vackra bilder och vackra ord!

    Har recept på en fantastisk björnbärs/blåbärssill om du är intresserad av fler nyheter till julen!

    SvaraRadera
  30. Hej Mia!
    Vilket gott recept, har passat på att spara det på en gång! Har inte haft tillgång till internet på 3 veckor i och med flytten så jag passar på att ta igen bloggandet nu. Det verkar som om du hade en helt underbar helg med Marie och Ann, så fint pyssel ni gjorde. Blev nästan grön av avund när jag läste att ni hade fått besöka Atmosphere i lugn och ro, den butiken är verkligen ett himmelrike och Ingrid är ett stort charmknippe! Om du kommer upp till Stockholm så skall du passa på att besöka Per som har butiken Knut&Svea, Stockholms egen variant av Atmosphere, bra att ta till när abstinensen slår till *fniss*.
    Hoppas att du får en vilsam 1:a advent,
    kram Maria

    SvaraRadera
  31. Mumsfilibabba, säger jag. Tack så mycket för receptet. Det ska provas här hemma. Låter gott och ser mycket gott ut. Sedan så enkelt att göra med.
    Ha en fin advent.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  32. Vilket härligt julbröd, och såna recept gillar jag. Bara röra ihop, det skulle vara gott till frukost idag. Men ska prova nästa helg.
    Ha en fin adventssöndag
    Goa kramen
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  33. Visst är det lustigt att barn kan vara så rädda för fyllningen i bröd ;) Det ser verkligen gott ut så jag ska nog prova det i alla fall.. kanske kan jag lura Lasse att smaka lite, han brukar smaka allt med gott mod :)
    Ha en skön första advent
    Kram Karin

    SvaraRadera
  34. Hallå Blanka!! Oj de där ska ja skriva av och göra.. såg såå gott ut.. önskar dig en trevlig advent massa kramar sussie

    SvaraRadera
  35. Hallå Blanka!! Oj de där ska ja skriva av och göra.. såg såå gott ut.. önskar dig en trevlig advent massa kramar sussie

    SvaraRadera
  36. Tack för receptet ! Det ska jag prova om det är så smaskigt :)

    Kram
    Anci

    SvaraRadera
  37. Låter verkligen gott. Nu blev jag sugen på lite brödbak.

    Ha en bra vecka!
    Kram Ullis

    SvaraRadera
  38. Mmm - låter riktigt gott! Dett är så himla lyxigt med hambakat bröd och sååå gott!
    Önskar dig en trevlig 1:a advent!
    kram Emelie

    SvaraRadera
  39. Låter verkligen gott och värt att prövas!

    Hoppas att allt är bra med dig!:) Å att helgen varit mysig!

    Kramis!

    SvaraRadera
  40. Hej min vän, du är att en riktig huslig gumma du som bakar så gott och gör mysigt för alla i din familj mmmmmmm. Kramar i massor/Ingela.

    SvaraRadera
  41. Åhh ett så gott bröd, de måste jag baka!
    Du har så härliga bilder på din blogg!
    Ha en fin första-advent-vecka:)
    /Eva

    SvaraRadera
  42. Hej hej! Kikar in igen och lämnar ett avtryck...Nattuggla som man är så sitter man uppe och surfar trots att man borde sova, haha. Gillar din blogg. Var mest det jag ville säga=)

    kram Erica

    SvaraRadera
  43. Mums! Det påminner om ett bröd vi gör men vi har inga plommon i däremot har vi linfrön o lite annat. Ska prova ditt bröd, kanske man byter favorit;)
    Kram Cilla

    SvaraRadera
  44. Men kära du!
    Vad fint du gjort och vad kul att det uppskattas av alla i familjen!

    Ha en skön helg!

    Lisbeth

    SvaraRadera