torsdag 31 juli 2008

Mer växthus - More greenhouse

Ännu en underbar sommardag...jag har fortfarande ett leende på läpparna..och det är inte bara pga det vackra sommarvädret eller att det var mysigt att sitta med Herr Blanka i växthuset och dricka te (japp, i kväll igen!) utan det var också för att jag var med min dotter och min mamma på Mamma Mia. Åh vilken underbar film...! Har ni inte sett den så gör det snarast!

Det är många som hört av sig om mitt växthus och vill se fler bilder (TACK vad ni är söta!)...så detta blir ett tredje inlägg på raken med växthusbilder...Först går vi ner förbi uteplatsen, växthuset skymtar där bakom den utblommade rosenbersån.

Utanför växthuset står en stol jag fyndat på Moheda loppis i våras då vi även hade en underbar bloggträff!
Några detaljer inne i växthuset...Den gamla väderbitna brädan hittade jag när jag klättrade upp på taket på det gamla skjulet. *hihi* På brädan står även den minsta kronan i min kron-samling.
Den här gamla lådan fyndade jag häromveckan när jag var på Moheda för andra gången i mitt liv. Båda gångerna har jag träffat Ulrika där, hihi :) Det var kul att träffa Änglahem-maken och Änglahem-barnen också!

Wonjo. Jag fick frön av en vän som plockat dem i Afrika. Det skall tydligen bli en buske med stora röda blommor som man kan koka te av. Vi får väl se om jag vågar brygga nåt te..hihi. Om det blir "schluddriga" inlägg framöver, så vet ni vad som hänt ;)
Greenhouse by night. Så här ser det alltså ut på Herr och Fru Blankas nattliga te-möten :)
Den vita änglatrumpeten har slagit ut..Åhh vad den doftar gott..vanilj!
Där sitter han, Herr Blanka..Han fick bli retuscherad till oigenkännlighet..Han vågade inte "go puplic" så att säga..Det är däremot något som Fru Blanka har gjort. Igår hade jag nämligen besök av Aftonbladet "Härligt Hemma", som gjorde två reportage. Ett på växthuset..det var vad som var bestämt. Men när de var här lyckades de övertala mig till att få fota i vårt hus också..så, så fick det bli..ostädat, oarrangerat och totalt opiffat..ojoj, hur skall det bli tro. Håll tummarna!
Kram goa bloggvänner och TACK för att ni tittar in! Nu skall jag titta in till er :)
Mia

Hi!
Today I´m happy...The weather is still great and this evening I went to the movies to see Mamma Mia..what a great movie!
More photos from the greenhouse..and outside the greenhouse :) My white brugmansia has started to bloom...mmm it smells lovely, vanilla!
Have a great weekend!
Mia

tisdag 29 juli 2008

Tegelgolv - Brick floor

Jag har ju inte visat er hur tegelgolvet i växthuset blev. Vi la in det för ett par dagar sedan. Det är olika sorters tegel, men jag tycker det funkar bra ihop ändå. Vi kanske inte valde den bästa dagen att lägga in tegel inuti ett växthus...en temperatur över 30 grader i skuggan utanför växthuset innebär en betydligt högre temperatur i solgasset bakom glaset :) *svettigt*
Jag ville få in lite vatten också, så det blev en zinkbalja med lite vatten..och ett par rosor ;)
Det var så mysigt i kväll, när jag och Herr Blanka tassade ner till växthuset..vi tände en massa levande ljus och bara myste och njöt av lukten av citronträden, myntan och tomatplantorna.
Vilken underbar sommar det blev till slut!
Kram på er!
Mia
PS TACK snälla för alla gulliga kommentarer om de latinska väggorden i förra inlägget! Jag har inte använt schabloner men jag har skrivit ut texten på datorn och sedan skrivit av på väggen.

Hi!
The brick floor in the greenhouse is ready! We didn´t choose the best day for this job..a temperature above 30 C in the shadow outside the greenhouse means a lot of sweat in the sun behind the glass ;) I also wanted some water in there, so I put a zinc-bowl filled with water, and added a couple of roses.
Have a great week!
Mia

lördag 26 juli 2008

Växthusrapport 2 - Greenhousereport 2

Hej goa vänner! Nu är jag tillbaks från Skåneturen...Det blev några sköna dagar med härligt väder, trevligt umgänge och spännande loppisbesök! På hemvägen svängde vi förbi Goa, och det var såå roligt att träffas igen! Både Goa och hennes familj är så mysiga! Pssst..Jag kan rapportera att deras hem är lika vackert i verkligeheten som på hennes blogg :) TACK snälla rara Goa för er gästfrihet!!!
Igår sysselsatte jag mig med detta..

Som ni kanske vet så är jag tokig i texter och därför fick jag lust att måla latinska växtnamn på en av brädorna i växthuset.
En hel rad med mina favoritväxter textade jag :) Lavendel, nyponros, pion, citronmeliss och basilika...
Och krans-galen som jag är *hihi* så blev det en liten lavendelkrans också ;)
Idag blir det lite målning och så tänkte jag baka en syrligt, ljuvligt god citron- och limepaj...jag skall försöka fota den innan den slunkit ner i magen :)
TACK alla ni goa rara som besöker mig och skriver så gulliga kommentarer!!! Jag blir alldeles glad i hjärtat av ert engagemang! *kram* Som det är nu... och har varit den senaste tiden så hinner jag inte runt och kommentera hos er allihop, men jag kommer snart igen. Jag försöker i alla fall titta in till er, även om det inte alltid blir kommentar tilllbaks...hoppas ni inte tycker jag är allt för oförskämd och nonchanlant.
Jag vill önska er en underbar solig och härlig helg!!!
Stora bamsekramen
Mia

Hi!
I´m back from some lovely days in Skåne, the very south of Sweden. The weather was great, we met very nice people, made new finds on flea markets and just enoyed the vacation.
As you might know by now, I´m crazy about texts and calligraphy, so yesterday I wrote some of my favorite names on a board in the greenhouse :)
Have a great weekend!
Big hug
Mia

lördag 19 juli 2008

Drömmer om Provence - Dreaming of Provence

Jag drömmer om Provence...men det blir nog ingen resa dit i år. I stället plockar jag in lite lavendel och binder i knippen och hänger upp för tork. Jag tänkte göra lavendelsocker, som man kan ha i lavendelskorpor och andra bakverk.

Jag har hällt rosensaltet på glasflaskor och korkat igen med brunt papper och en bit grovt snöre.

Jag har ganska mycket rosenblad och lavendel så det får bli lite fler strutar *hihi*.


De färska kryddorna har vuxit ur sina krukor så det var dags att trimma dem lite. Jag hänger dem på tork så har man lite egna kryddor i vinter också :)

Jag har tagit det lugnt ett par dagar, jag kände att allt snurrade på lite för fort. Jag tror vi åker på en Skåne-tur i några dagar. Lite avkoppling med loppisar, lite god mat och lite fina vyer att fota. Ha det så bra, vi ses om några dagar igen!
Kram
Mia

Hi!
I´m dreaming of Provence, we are not able to go there this year though. Instead I pick some lavender and fresh herbs and make lavender-sugar for my lavender-biscuits. I let the other herbs dry too so I can use them for cooking this autumn and winter :)
Have a great week!
Mia

måndag 14 juli 2008

Paus

Ojojoj nu är det mycket...jag får nog ta en liten bloggpaus..har så mycket att göra att dygnets timmar inte räcker till..känner mig väldigt stressad. Och det är ju inte bra, det är ju trots allt semester.

Jag lovade ju att ge er receptet på Hallongrottorna..Eftersom jag sällan använder måttsatser så blir det ett "ungefärligt recept", det är dock mycket enkelt :)
Ca 150 gram rumsvarmt smör/margarin blandas med 2 dl socker.
3 dl vetemjöl blandas med 1 dl potatismjöl och "hemliga ingrediensen" 3/4 dl marsánsåspulver*.
Alltihop blandas ihop till en jämn deg och trycks ut i formar. Jag tycker det är enklast att använda en muffinspanna för den gör att kakorna behåller sin form så bra.
Sedan toppar man med hallonsylt, egen eller köpt.
Ugn: 175 grader i ca 10-12 minuter.

PS använder inte bakpulver i dessa för jag vill ha dem lite sega/kompakta sådär...
*För icke-svenskar: Detta är ett vaniljpulver man använder för att göra vaniljsås
Jag vill passa på att tacka Chatrine för den fina awarden(Brillante Weblog) jag fick av henne. TACK och KRAM vännen!!! Du får den tillbaks av mig...och alla ni andra goa vänner som besöker mig!!!
Ha det så jättebra! Jag vet inte hur lång bloggpaus jag behöver, men om ni vill ha koll på när jag är tillbaks igen kan ni trycka på + tecknet längst upp på sidan (Bloggkoll) så märker ni när jag är på plats igen.
Kraaaaam
Mia

torsdag 10 juli 2008

Olivträd och loppis - Olive trees and flea market

Igår ville lillebror leka med en kompis så vi körde in honom till Göteborg och under tiden gick lillasyster, maken och jag runt på några loppisar. Jag tror jag börjar bli kräsen för jag hittade inte speciellt mycket. Jag köpte ett par riktigt fina zinkhinkar, för jag tänkte att olivträden kunde få lite mer utrymme.

Hinkarna hade instansade kronor och en text på, det gillar jag :)

På loppis har jag en tendens att dras till tygavdelningen där gamla spetsar, lakan, örngott, dukar osv finns. Hade hoppats att jag skulle hitta någon gammal mjöl- eller postsäck..men icke då, istället hittade jag ett jättefint ur-gammalt lakan med både spets och fint stort rött monogram med mina initialer på (!) men köpte det inte för det var så himla gulnat och flammigt..men nu ångrar jag mig såklart..hmm. Får nog skicka bud med maken i morron. I stället hittade jag några gamla spetsar, de låg i en försluten påse, och när jag kom hem märkte jag att det var sånna där som damer hade runt kragen på fina klänningar *hihi*, men de är fina och jag har redan en idé vad jag skall göra med dem.

Väl hemma planterade jag om ena olivträdet, smyckade det med en av spetskragarna och ett zinkkors.Jag plockade fram min spets-samling också, tänkte jag kunde visa er den :)



Jag har fått ännu fler utmärkselser...! Jag blir alldeles mållös..jag vet inte vad jag skall säga..mer än TACK goa snälla!Både Vita hjärtan & rosa drömmar och Pokahornid gav mig Brilliante weblog premio 2008 (som ni kan se i förra inlägget). Jag skickar den tillbaks till er två med en express-kram..och även ni andra får den!!!

Det var några som undrade om receptet på mina hallongrottor..och jag skall skriva ner det till nästa gång. De är inte riktigt "standard"...en "hemlig Lilla Blanka ingrediens" måste vara med *hihi*
Jag har de senaste dagarna inte hunnit med att besöka er alla..jag vill..men tiden räcker inte till...och nu i helgen är jag och sonen i Varberg, mer simtävlingar, närmare bestämt Ungdoms SM..*heja-heja* ! Vi ses på söndag igen...då hoppas jag att jag kan få en långpromenad runt alla era härliga bloggar!!!
Kraaaam Mia

Hi!
Yesterday we went to some flea markets in Gothenburg. I didn´t find much, but two old zinc buckets and some old lace came home with me :) I planted the olivetree in the new bigger bucket and decorated it with some old lace and a zinc-cross.
I wish you a nice weekend!
Hug
Mia

tisdag 8 juli 2008

Hallon - Raspberries

Jag såg att det fanns en massa mogna hallon på buskarna i trädgården så jag och lill-sonen gick ut och plockade en skål.

Här står de och doftar i kapp med doftpelargonen på verandan :)

Här har det blivit hallongrottor...barnen väntar otåligt på att de skall svalna så att vi kan fika.

Här står allt, färdigt att bäras in till fikabordet. Jag hade tillräckligt med hallon att göra lite saft också. Det finns inget som går upp mot hemmagjord hallonsaft ;)

Jag är så glad att jag skulle vilja bjuda er allihop på hallongrottor! Jag har fått en massa awarder...är alldeles överväldigad och rörd över alla utmärkelser ni ger mig *kraaaaaaam*
Lotta Space, Rost & Rosor, Under en vind, och Hwita villan har alla gett mig denna!

TACK tjejer ni är så goa!!!
Av Designe fick jag

Och jag är kanske tråkig men jag vill ge dessa utmärkelser vidare till er alla...självklart ni som gav dem till mig men även alla andra som besöker mig..Ni är alla värda dem!
Kram
Mia

Hi!
Today I picked some raspberries in the garden. I made swedish Hallongrottor ("raspberry caves"). They are delicious, and the kids could barely wait for them to cool off before they wanted to eat them :)
Have a great week!
Mia

söndag 6 juli 2008

Söndag kväll

Hej vänner! Just hemkommen från en helg i Köping...och vad gör man då? Jo, man sätter sig vid bloggen *hihi* Jag är en stolt mor..sonen simmade nio lopp i Nordiska Ungdoms Simspelen och fick med sig lika många medaljer...! 5 guld, 3 silver och ett brons :)

Till höger syns det lilla uppläggningsfatet som jag fyndade på loppis förra veckan. Jag blev så glad för det var exakt samma serie som det stora fatet jag hade. (Tack Ann för att du lät mig få det!)

Här står stora zinkbaljan ute på ena uteplatsen. Nya tvålkoppen står bredvid. Jag tänkte man kunde ta sig ett litet fotbad där...

Rosenbladen har börjat falla av buskarna och rätt ner i baljan.

Hoppas ni har haft en fin helg och att veckan blir strålande!
Kram
Mia
PS tack snälla Linda för denna fina awarden!!! Jag ger den tillbaks till dig du goa och så får jag klura lite på vilka två andra jag ger den till...har ju så svårt för sånt här..gillar ju er allihop!!!

Tack även Nina för denna awarden! (Jag har fått den tidigare, men vill absolut ge den tillbaks till dig nu!) Kraaam!

fredag 4 juli 2008

Trevlig helg!


Jag vill med denna söta hjärtkrans önska er en härlig helg! Jag packar bilen och åker norröver, närmare bestämt till Köping, över helgen. Det är simtävling för sonen. Ha det så jättefint och hoppas ni får fint väder där ni befinner er!
Kram
Mia
Ps. Är det någon som har känner till någon fin mysig inredningsbutik/loppis i Köping? Alla tips tas tacksamt emot..förhoppningsvis hinner jag med lite annat än simning *hihi*
Uppdaterat 12:30
Jag fick just reda på att Anna är med i ett inredningsreportage i Aftonbladet. Kolla in när de besöker hennes vackra hem här! De intervjuar även Sara, jätteroligt!
Dessutom vill jag tacka Anna och Sara för att de tipsat om Lilla Blanka i tidningen..Kram på er tjejer!

onsdag 2 juli 2008

Sommar igen - Summer again

Åh vad det var härligt att värmeböljan kom tillbaks idag igen :) Hoppas den stannar några veckor nu! Återigen vill jag tacka så ödmjukast för er härliga respons...! Jätteroligt att ni gillade mina gammaldags strutar *Kram*

Jag och dottern plockade de sista "smul-gubbarna" och trädde på ett strå. Härligt söta och goda! Sedan åkte vi till stranden :)

När vi kom hem och jag öppnade brevlådan fick jag en glad överraskning! Där låg ett paket från Anna. Jag hade turen att vinna en tävling för ett tag sedan hos henne!

En jättevacker tavla som föreställer madonna med barn...!

Dessutom skickade Anna med den här fina handduken!

Det här söta handgjorda kortet låg med i paketet! Tack snälla goa Anna!!!
Anna har en underbar inredningsbutik som heter Design & Country House och ligger i Västerås på en vacker gård. Jag hoppas jag har möjlighet att besöka henne framöver för det verkar vara en riktig drömbutik!
Kram
Mia