fredag 30 november 2012

Första advent ~ First of Advent

Så var vi redan framme vid den sista dagen i november. Vad fort denna månaden har gått!
Nu börjar julmånaden och på söndag är det första advent. Mysigt!

Det gäller att inte smittas av julstressen utan att ta vara på tiden och njuta så mycket man kan, tycker jag. Man behöver ju inte göra alla "julmåsten", utan välja det man tycker är roligt i stället. Det blir jul ändå :-)

En av årets adventljusstakar här hemma ser ut så här. Väldigt enkel, bara fyra kronljus i en gammal zinklåda fylld med grovsalt och små ljugranskulor av fattigmanssilver. Jag knöt ett vitt sidenband om lådan och satte dit lite lummer.


Jag önskar er en riktigt fin första advent!
Kram
Mia
-

torsdag 29 november 2012

Levande ljus ~ Candles

Det går åt väldigt mycket stearinljus nu, även värmeljus. Det är ju mörkt så stor del av dygnet att man helt enkelt behöver den där extra mysbelysningen :-)


På köksön står just nu en bricka med några ljusstakar och i bakgrunden skymtar en lykta som jag tillverkat av en vanlig syltburk som fått en stickad dräkt på sig, enkelt men den har ganska hög mysfaktor, tycker jag.

På söndag är det första advent, så jag får nog snart ge mig ut på jakt efter en adventsstjärna och sätta ihop en liten adentsljusstake.

Ha det fint, och tusen tack för att ni tittar in här och för era snälla hälsningar!
Kram
Mia
-

måndag 26 november 2012

Måndag ~ Monday

Idag har det verkligen varit en mörkt novemberdag. Regnet har strilat ner och det känns inte som det blev dagsljus över huvud taget idag... Skönt att man kan drömma sig tillbaks till en ljus sommardag i Malevik.

Denna bilden tog jag hemma i Håkans sagolika rosenträdgård.

Austinrosor är helt underbara..! De både doftar ljuvligt och är så vackra att man nästan inte tror att det är på riktigt.

Jag önskar er en riktigt fin kväll, så hörs vi snart igen!
Kram
Mia
-

söndag 25 november 2012

Vinnare ~ Winner

Vad roligt att det var så många som ville vara med i utlottningen av JDA-magasinet!
Jag har dragit en vinnare...

...och det är
GRATTIS Agnetha! Tidningen kommer på Posten i veckan.

Jag önskar er alla en riktigt fin söndagkväll, så hoppas jag att vi ses i morgon igen!

Kram
Mia
-

fredag 23 november 2012

Pepparkaksbiscotti ~ Gingerbread biscotti

Igår bakade jag pepparkaksbiscotti precis som jag hade tänkt, och det var så roligt så idag bakade jag kardemummabiscotti. Eller skorpor...för det är ju det de egentligen är :-)


Man kan göra en enkel gå-bort-present genom att lägga några skorpor i en cellofanpåse och knyta ett tunt sidenband om. Nu i juletider passar det att sätta dit en lingonkvist, och kanske en liten etikett som berättar något om innehållet.


Jag blev så glad när jag hittade de här små stjärnljusstakarna på loppis häromdagen, jag tycker att de är extra söta nu under vintern.


Det var några som undrade om jag ville dela med mig av receptet, och självklart vill jag det..!
Det är verkligen superenkelt att göra biscotti, och de är försvinnande goda, hihi.


Jag önskar er en riktigt fin helg! Hoppas ni har chans att hitta på något trevligt.
Själv skall jag gå på gammaldags julmarknad, det skall bli så mysigt!

Kram
Mia
-

onsdag 21 november 2012

Onsdagstankar ~ Wednesday thoughts

Det är mer än en månad kvar till jul, men ute på stan ser man redan tydliga spår av den kommande högtiden. Jag gillar att smyga fram julen. Att börja med doftande hyacinter, några enkla kransar, lite kottar och ljuslyktor, och så småningom ett par diskreta  ljusslingor på uteplatsen och i schersminbusken. Att baka ett gott julbröd som man kan sitta på kvällarna och avnjuta med en god ost och lite glögg. Julgranen, den kommer inte in förrän ett par dagar innan julafton som tidigast...


Bild från förra julen. I år har jag ingen aning om hur dekorationerna skall se ut, det brukar alltid bli något spontant infall, hihi.

I morgon tror jag minsann att jag skall baka pepparkaksbiscotti, det är himla så himla gott!

Ha det så bra!
Kram
Mia
-

måndag 19 november 2012

Utlottning ~ Give away

Häromdagen sorterade jag en massa tidningar, och fick syn på det första julnumret av Jeanne d´Arc Living. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var alldeles underbart! Det är det fortfarande, fastän 3 år har gått. 

Jag blir väldigt inspirerad av att bläddra i det, och hoppas att göra någon glad genom att lotta ut det.
Dagens inlägg får bli ett par inspirationsbilder just från Jeanne d´Arc Living.


Vill ni ha en chans att vinna julnumret från 2009 (engelsk version), så skriver ni bara en kommentar till detta inlägg. 


Vinnare drar jag nu på söndag kl 18:00.

Det ser ut att bli en riktigt fin höstvecka, så jag tänker passa på att njuta av lite uteliv medan vädret visar sig från den här fina sidan :-)

Kram
Mia
-

lördag 17 november 2012

Färgkod ~ Colour code

Vad roligt att det är så många som tycker om min blåmålade skänk! 
Jag är så glad att färgen "bet" tillslut, för jag ville verkligen ha skänken i denna sköna kulör :-)

Flera har hört av sig och bett om färgkoden, men eftersom jag blandar själv har jag ingen färgkod. Idag har jag dock jämfört skänken med mina NCS färgkartor (japp, jag har alla, hihi) och har jag kommit fram till att det är S0510-B10G, så den kan ni be färghandlaren bryta om ni vill måla med en likadan färg som jag.


Nu skall jag laga lite mat och baka en kaka, vi får gäster om ett par timmar :-)

Ha en riktigt fin helg!
Kram
Mia
-

torsdag 15 november 2012

Cremevitt och isblått ~ Creamy white and ice blue

Idag skiner solen så underbart och det är förhållandevis varmt, närmare 10 plusgrader. Jag får nästan lite vårkänslor nu när solen lyser in genom fönstret och värmer min rygg.
Det verkar vara fler som har vårkänslor, för när jag cyklade till skolan förut hörde jag fåglarna sjunga och kvittra för fullt.

Jag röjde lite bland mitt cremevita porslin, och insåg att det passar så bra på den nymålade skänken.
Det är mina två absoluta favoritfärger, cremevitt och den här ljusblå/turkos nyansen.

Skänken är bara målad en gång, så jag skall strax ge mig på det andra lagret, men ville bara visa er ett par bilder jag knäppte snabbt med kameran medan porslinet ännu stod framme.


Nä, nu är det dags att ta tag i målningen...

Ha en riktigt fin dag, hoppas solen lyser hos er också!
Kram
Mia
-

onsdag 14 november 2012

Isblå ~ Ice blue

Tusen tack för era snälla hälsningar! Kakan gick åt i ett nafs igår, så det får snart bli en ny.

Målningen av skänken fortskrider, och nu i denna tredje rond ser det faktiskt ut som jag fått ett litet övertag :-)
Jag vet inte om det bara berodde på grundfärgen som innehöll kvistlack och spärrgrund eller om mitt ultimatum till skänken också spelade roll. Jag sa till skänken igår: "- Om du inte vill bli isblå får du bli svart och flytta hem till någon annan". Och minsann... idag hade grundfärgen vitnat och när jag målade över den med den isblå färgen så ser den faktiskt ut att bestå. *tjoho*

Hoppas att kunna visa bilder på det färdiga projektet i slutet av veckan...


Innan jag önskar er en trevlig kväll har jag ett meddelande från Synoptik:

Miljontals människor i världen har synfel men saknar glasögon. Nu tar vi på Synoptik hjälp av Bloggsverige för att samla in avlagda glasögon och se till att de hamnar någonstans där de gör nytta.
Optiker utan gränser är ett samarbete mellan Synoptik och hjälporganisationen Vision For All (VFA). Tillsammans samlar vi in begagnade glasögon, tvättar dem och mäter upp dem. Glasögonen skickas sedan med på biståndsresor till tredje världen där våra optiker och optikerassistenter genomför synundersökningar och utprovning av glasögon.


Har du några gamla glasögon som du inte använder så kan du göra en god gärning genom att lämna in dem till närmaste Synoptikbutik. Insamlingen pågår till den 21 december och vill du läsa mer så klicka här så kommer du till Synoptiks webbsida.

Jag tycker att detta är ett jättebra initiativ och vill självklart vara med och stödja detta projekt!

Ha det gott!
Kram
Mia
-

tisdag 13 november 2012

Adventskaka med glasyr ~ Advent cake with frosting

Tack för uppmuntran och stöd i fråga om min kamp mot skänken ;-)
Jag förlorade första ronden och ligger under på andra känns det som. Betsen slår fortfarande (!) igenom, trots frenetiskt slipande och trots att jag målat med grundfärg som innehåller kvistlack...Vår tillfrågade målar-guru sa att det kan behövas två lager grundfärg, så jag har fortfarande hopp om att få en isblå skänk :-)

För att ge skänken lite tid att lugna ner sig, så tog jag en skogspromenad och sedan gick jag hem och bakade en kaka.


Den är väldigt lätt att baka. Jag har använt vanlig sockerkakssmet som jag kryddade med lite pepparkakskryddor. Enklast är att använda kryddblandningen "Pepparkakskryddor" (finns på kryddhyllan i mataffären), eller så tillsätter man lite kanel, ingefära och kardemumma.

Lite glasyr av florsocker och vatten ringlades över kakan och sist pudrade jag med lite florsocker.

Ha det gott, vi syns kanske i morgon!
Kram
Mia
-

måndag 12 november 2012

Totalt fiasko ~ Failed big time

Ibland har det sina fördelar att vara envis som en gammal get... och ibland har det sina nackdelar.
När det gäller målning av min nyköpta gamla skänk måste det definitvit falla in under kategorin nackdelar.
Jag visste ju, innerst inne, att gamla möbler av gran eller fur förr ofta betsades med en rödaktig lack för att ge intryck av ett ädlare träslag. Jag visste också, innerst inne... att denna bets/lack nästan alltid slår igenom när man målar över den. Trots att denna information ligger så lätt tillgängligt för mitt intellekt (vilket just nu känns lite som fel ordval) så övertalade det mig att ändå försöka. "Jag hade ju ändå slipat av ytan och tvättat ren möbeln..."

Eftersom jag är envis som en gammal get, så målade  jag hela fem lager färg innan jag insåg att det inte skulle räcka med tjugo lager, och gav upp. Eller rättare sagt försökte mig på Intellektets nya smarta lösning (som jag innerst inne visste att det inte heller skulle funka): Att kvistlacka över färgen.

Den vattenbaserade kvistlacken la sig som en klistrig hinna ovanpå alla färglager, och om den gamla betsen inte slagit igenom innan så gjorde den det verkligen nu. Se bildbevis nedan :-)

Nu fick skänken en ganska hysterisk Flower Power look och Intellektet fick se sig besegrat och överbevisat.

Slipar och färgskrapor har nu tagits fram och efter en stor latte skall skänken bli trären, och sedan behandlas med grundfärg (som för säkerhets skull innehåller kvistlack).


To be continued... För är man envis som en gammal get, så ger man inte upp i första taget ;-)
Vilket måste räknas som en av fördelarna, eller hur?

Önskar er en riktigt fin måndagkväll!
Kram
Mia
-

lördag 10 november 2012

Tid för ljus ~ Time for candles

Idag har jag ägnat stor del av dagen till målning. TV-skänken, som jag redan börjat kalla den, är grundmålad och fått första lagret med sin täckfärg. Jag (som alltid blandar till mina egna färger) fick för mig att isblå skulle vara en passande färg för just denna möbel. Dels går den ihop med de blå fönsterluckorna i vardagsrummet, men mest är det för att jag tycker om isblått.


Det krävs ett par lager färg till innan jag är klar, så bilder kommer så småningom :-)

Önskar er en fin lördagkväll och en riktigt skön helg!
Kram
Mia
-
PS. tusen tack för era snälla hälsningar om min kristallkrona! Nu hoppas jag att jag snart får tag på prismor till den, så att den kan stråla riktigt fint igen.

torsdag 8 november 2012

Antik kristallkrona ~ Antique chandelier

Jag har länge tyckt att det saknas en passande lampa i vardagsrummet. Lampor är svårt, tycker jag.
När Goa och jag var uppe i Värmland i somras och hjälpte Mia med flyttloppisen, fick vi tillfälle att besöka Mias morbror som har massor av antika saker och loppisprylar. Morbror Tommy hade bland annat en gammal kristallkrona till salu. Tufsig och sned, och en massa prismor saknades. Jag fastnade för den charmiga kronan, men beslöt mig av någon anledning ändå för att stå över köp.
Häromdagen så kom jag att tänka på kristallkronan igen, och bad Mia kolla med sin morbror om den fanns kvar. Det fanns den! Mia var snäll och tog med den ner till mig förra helgen när vi skulle åka till Skåne på Goas marknad.
Det krävs en hel del omvårdnad för att få kronan i sin forna glans, men jag kunde inte låta bli att hänga upp den och se hur det skulle bli :-)




Nu när ljuskronan kom upp fick jag lust att göra om lite i vardagsrummet, och häromdagen när jag var på loppis köpte jag en antik skänk. Perfekt att ha TV:n på den, tänkte jag.
På loppisen såg jag även Jesus, som stod där bredvid min skänk, så han fick åka med hem också.
Nu står han i fönstret och spanar ut över rummet :-)

Ha en riktigt fin dag!
Kram
Mia
-

onsdag 7 november 2012

Äpplekrans ~ Apple wreath

Jag har känt en väldigt stark pyssellust de senaste dagarna. Det skulle vara roligt med ett par kransar, så i morgon tror jag att jag skall ge mig ut och plocka lite vinteräpplen och göra en äpplekrans. Sedan vill jag göra en krans av kottar, så det kanske får bli en liten skogspromenad också...


Jag önskar er en fin mitt-i-veckan kväll!
Kram
Mia
-

måndag 5 november 2012

Gammal skylt ~ Old tin sign

En till hyacint har smugit sig in i huset... Jag tycker inte det känns för "juligt", utan bara ökar mysfaktorn lite :-)
I krukan ligger en gammal fransk (?) skylt i metall. Jag vet inte riktigt var den har suttit, så är det någon av er som känner igen den så får ni gärna berätta. 


Jag har lånat min första eBok från biblioteket. Väldigt smidigt! Jag trodde att det skulle kännas tråkigt att inte ha en riktig bok av papper att bläddra i, men det var faktiskt riktigt bra känsla att sitta med iPaden i knät och "bläddra" i boken. Även om jag fortfarande gillar de klassiska böckerna bättre måste jag erkänna att eBoken har sina fördelar. Tänk till exempel på alla med dålig syn. De kan enkelt "dra upp" storleken på texten till lagom storlek. 

Jag använder min iPad väldigt mycket, och har antagligen vant in min hjärna på det här med att peka och "dra" på skärmen för att just ändra storlek.

När jag häromdan tittade i en vanligt papperstidning såg jag en bild, och den var ganska liten och otydlig. Vad gör jag då tror ni..? Jo, jag sätter två fingrar på bilden i tidningen och försöker att "dra isär" den för att förstora den..! Snacka om att hjärnan är insnöad på den nya teknologin, haha.

Ha det gott, så syns vi förhoppningsvis i morgon igen!
Kram
Mia
-

söndag 4 november 2012

Trött...och lycklig! ~ Tired...and happy!

Hemma igen efter en sväng till paradiset, mor Ágústas-garage. Nu sitter jag och myser i soffan med en kopp varm choklad. Det sprakar i brasan och jag tittar på bilderna (tyvärr bara mobilfoton denna gång), och längtar redan tillbaks :-)
Mia och jag har varit iväg på ännu ett litet äventyr. I helgen besökte vi Goa och var med på hennes höst-/julmarknad. Vi njöt av det goda sällskapet och av den magiska butiken i vacker julskrud...väldigt länge :-)
Jag känner mig så tacksam... och lycklig


Hoppas att ni också har haft en riktigt fin helg!
Kram
Mia
-

torsdag 1 november 2012

Den första hyacinten ~ The first hyacinth

Årets första hyacint tycker jag extra mycket om.

Doften framkallar lite begynnande julstämning och positiv förväntan, tycker jag.
Jag bäddade ner den lilla hyacinten i en mossbädd i en trådkorg i redskapshängaren i köket. Nu kan den ligga där och sprida lite adventsstämning... Nu kommer ju advent sent i år, den andra december, men jag tjuvstartar lite.



Lärkkransen som jag gjorde förra året, hänger med än. Jag har haft den på en annan plats i huset under året, men nu hängde jag upp den i redskapshängaren igen.


Jag önskar er alla en riktigt fin torsdag, hoppas att ni har det bra!

Kram
Mia
-