fredag 30 juli 2010

Rabarber & kanelmarmelad ~ Rhubarb & cinnamon marmalade

Idag har det regnat hela dagen lång, så då jag passade på att göra lite marmelad. Rabarber och kanelmarmelad blev det... Så till mellanmål blev det mackor med en bit brieost och den nya marmeladen, mums!

Jag gjorde marmeladen på ett lite annorlunda sätt. Jag la ca 500 g rabarber, 4 dl socker och lite limesaft i en skål med lock och lät saften dra ur över natten. Nästa dag silade jag saften och kokade upp den i några minuter, sedan sänkte jag värmen och tillsatte rabarberna samt en halv dl pektin (som är ett naturligt geleämne). Till sist rörde jag i lite mald kanel och lät svalna något. Därefter hällde jag upp marmeladen på väl rengjorda och steriliserade glasburkar.
Kram och ha en jättefin helg!
Mia
-Y

onsdag 28 juli 2010

Gammal spegel ~ Old mirror

Jag gillar verkligen gamla speglar, speciellt när de är så gamla att glaset krackelerat som på denna. Jag har funderat fram och tillbaks om jag skall måla den, men inte velat färdigt än, hihi, så vi får se hur det blir...
Vilket underbart sommarväder vi har... jag går ut på morgonen, och sedan är jag ute hela dagen. Äter ute, läser ute, bloggar ute och myser ute, hihi. Projekt kök får vila några dagar...

Gamla knaggliga sockerbitar i en cellofanpåse...

Mårbacka-pelargonen har blommat troget under många veckor nu.
Ett stort gammalt loppisfyndat gräddvitt fat och skål får samsas med spegeln på ett klaffbord i köket.
Nu är det nog dags att starta igång grillen igen, den stackarn har fått tjänstgöra nästan varje dag nu på semestern, hihi.
Ha det så jättebra!
Kram
Mia
-Y
PS. Mitt vanliga kameraobjektiv har fått fnatt! Det är inlämnat till verkstan, så nu kan jag bara fota med mitt tele-macro, dvs det blir antingen tele (vilket är rätt svårt inomhus) eller macro som ni ser prov på i detta inlägget. Hoppas inte ni tröttnar på mina närbilder i väntan på mitt vanliga objektiv.

lördag 24 juli 2010

Kök ~ Kitchen

Det fina sommarvädret tog sig en liten paus, så då passade jag på att städa och rensa lite inomhus. Herr Blanka putsade kring valvfönstret i köket. Nu letas det kökssoffa och passande bord till nya matplatsen bakom glasväggen.
Vi var på en antik/loppmarknad med en massa fantastiska saker, men tyvärr (och totalt orutinerat...hmm) så kom vi ganska sent till marknaden och då var så klart de bästa fynden redan borta... Men men, det kommer fler tillfällen.

En liten kik genom "herrgårdsfönstret" från matplatsen sett in till matlagningsdelen av köket. Fönsterbrädan saknas, så just nu ligger bara en enkel bräda där...

Här en titt från det lilla valvfönstret in i köket. Till höger skymtar kyl/frys, vår älskade, cremefärgade Smeg. På den sidan kommer även en vedspis och ett platsbyggt skafferi att husera framöver.
Ha det så bra!
Kram
Mia
-Y
PS. Jag har tagit bort möjligheten att lämna anonyma kommentarer. Den senaste tiden har jag fått en massa konstiga anonyma kinesiska kommentarer som innehåller länkar. Nu tror jag inte länkarna innehöll virus, men det kändes bättre att ta bort dem. Det känns lite tråkigt att behöva göra så här, men jag låter det vara så här en tid, så får vi se sedan. Ni som vill nå mig kan så klart maila mig.

måndag 19 juli 2010

Skåp i köket ~ Kitchen cabinets

Jag är klar med mina skåp! Flugskåpet gick snabbt och enkelt att måla, men det gamla köksskåpet krävde hela fem lager målarfärg (plus bortskrapning av färg emellan varven) innan jag blev nöjd. *puh*. Det var ganska nära att jag gav upp och hystade ut skåpet genom dörren, hihi...
För ovanlighetens skull, och för att få lite kontraster målade jag flugskåpet grå-grönt, medan köksskåpet fick samma vita nyans som de övriga köksskåpen, dvs S0502-Y.

Det gamla köksskåpet har säkert 60-70 år på nacken, men är hur stabilt och bra som helst. Jag tror att jag gav 275 kr för det. Jag gillar beslagen också.

Jag lovade ju er en bild av "herrgårdsfönstret", och tyvärr blir det inte mer glimt än så här. Det skall på lite putsbruk på andra sidan innan det är klart. Sen kan jag fota det från alla håll och kanter, hihi.
Ha en jättefin vecka! Tack för att ni är så himla gulliga och skriver så fina kommentarer, jag är så glad för dem! Jag är desvärre rätt dålig på att kommentera själv, men fortsätter att smygkika och ser vad ni har för er.
Kram
Mia
-Y

lördag 17 juli 2010

Vit pion ~ White peony

Idag har jag dragit på mig målarkläderna igen... Jag har målat ett antikt köksskåp och ett flugskåp. Köksskåpet var det skåp som gav mig inspiration till designen på våra köksluckor, så det är kul att göra i ordning det och ställa in det i köket. Det är väldigt lågt, så som skåpen var förr i tiden, så därför tror jag att det passar bra med ett flugskåp ovanpå. *Hoppas*
Herr Blanka springer mellan Kökprojektet och Bygga Skateboardramp-projektet, hihi. I morgon sa han att valvfönsterväggen är putsad och klar *jippie* så då kan ni nog få en glimt av det.

En vit pion som jag fick av Amanda och ett gammalt foto ur morfars fotoalbum får bli dagens bild.
Kram och ha en jättefin lördagkväll!!!
Mia
-Y

torsdag 15 juli 2010

Hallon- & rabarbersaft ~ Raspberry- & rhubarb juice

Den här sommarhettan kräver en hel del kalla drycker, så när jag fick en hel kasse rabarber av en kompis *tack Hans* så kokade jag saft av dem tillsammans med några av våra egna hallon. Det blev en syrlig och frisk saft, som jag hällde upp i ett par gamla engelska mjölkflaskor.

Det är så otroligt lätt och snabbt gjort att göra lite saft, tycker jag. Frukt och bär som man slänger i en stor gryta och kokar upp tillsammans med lite vatten, och sedan silar. Efter saften silats öser man tillbaks den i en kastrull tillsammans med "en gnutta" socker, hihi. Sedan har man en saft med en smak som ingen köpesaft kan få...
Vit kökshandduk med röd kant känns somrigt.

Kram och ha det så bra!
Mia
-Y

tisdag 13 juli 2010

Köksbänk ~ Kitchen counter

På danska loppisar kan man se sådana här gamla brödskärare. De första gångerna jag såg dem visste jag inte riktigt vad det var, men dansken som sålde denna berättade att man använde dem förr till att skära bröd. Jag som trodde man skar sånna där goa danska korvar på dem, hihi.
Jag lovade ju att visa beslagen vi köpt. Jag tyckte att polerade krombeslag skulle bli för prydliga, och helsvarta för mörka, så dessa lite halvslitna krom-svarta såg ut precis som jag ville!

Idag har vi byggt på den fönstervägg som delar av matlagningsdelen i köket med matplatsen. Det är ett tredelat gammalt valvfönster som suttit i en skånsk herrgård, så nu kommer det bli lite herrgårdskänsla i vårt kök, hihi.
Kram
Mia
-Y

söndag 11 juli 2010

Mer köksdetaljer ~ More kitchen details

Arbetet i köket går vidare..! Det är jätteroligt, men allt tar väldigt mycket längre tid än man tror. Nu har vi fått diskmaskin, kylskåp och fläkt på plats, och så har det blivit lite mer målning också.

En porslinsho var ett måste i köket, tyckte jag, så jag är alldeles lycklig nu när den äntligen är på plats! Vi fastnade för dubbelhon Domsjö från IKEA. Mina New Dawn rosor blommar för fullt nu när de gammaldags rosorna börjar blomma över... Jag tycker de är såå fina!
En gammaldags blandare ville vi ju ha också, och hittade denna modell från Tapwell som vi tyckte passade perfekt!

Vi var inne i Göteborg på en snabbvisit igår eftermiddag och blev helt överlyckliga när vi fick tag på "perfekta" luck/lådbeslag på "Beslagsspecialisten", men de visar jag nästa gång!
Kram och ha det så bra i solen!!!
Mia
-Y

torsdag 8 juli 2010

Bänkskivor i granit ~ Granite countertop

Bänkskivorna har kommit på plats, och jag är sååå glad! Jag var lite orolig innan, för jag hade inte sett just de här skivorna, men de var minst lika fina som jag hoppats på.
Porslinshon har också kommit på plats, och rörläggaren har kopplat in vatten och avlopp. Nu börjar det likna ett kök, hihi.

Lådfronter och luckor har jag tillverkat själv. Herr Blanka var väldigt skeptisk till att jag ville göra egna, men nu tycker han att de blev jättebra. *puh*
Handtag kommer snart... Jag har bara inte hittat de rätta beslagen ännu, så det får bli lite mer sökande..

Mina vita danska porslinsburkar passar bra på den svarta stenskivan, men de skall upp på en hylla på väggen (så snart vi tillverkat en sådan).
Nu är det snart helg igen, fast när man har semester känns det som helg hela tiden, underbart!
Kram
Mia
-Y

tisdag 6 juli 2010

Rosensalt ~ Rose salt

De här varma dagarna har gjort att rosorna börjat blomma över...*snyft*... så för att bevara doften har jag samlat lite rosenlad och gjort rosensalt. Jag la rosenbladen på ett stort fat, fyllt med grovt salt, och där fick de torka ett par dagar.

Planteringsbordet i växthuset.

Här finns lite krukor, snören och andra grejer som är bra att ha till hands när man fixar med växterna.

Saltet drar åt sig rosenbladens doft och efter några dagar när bladen är helt torra kan man förvara saltet i en fin glasburk. Mysigt att ta fram och sniffa på det en ruskig höstdag...

I veckan kommer de sista delarna till köket, bland annat granitskivorna. Det skall bli så spännande att få dem på plats!
Tusen tack för att ni tittar in till mig och för era fina kommentarer, trots att jag är så dålig på att kommentera hos er.
Kram
Mia
-Y

söndag 4 juli 2010

Klematis ~ Clematis

Den första semesterveckan har passerat, och den blev inte alls som jag planerat och hoppats på... I stället för att jobba med köket från morgon till kväll som jag hade tänkt, har jag legat i sängen nästan hela veckan med en ovanligt envis magsjuka. *usch*
Men nu är jag äntligen frisk igen! Härligt!

Jag gillar klematisar. Jag gillar att de är så skira och klättriga i kombination med de imponerande blommorna. Här är en sort som heter Nelly Moser. Den får vara i kruka i år, tänkte jag.

Här i söder har vi haft höga temperaturer på omkring 30 grader och sol, och i natt var det en tropisk natt. Det gillar en värmetok som jag, hihi.
Hoppas ni har det bra!
Kram
Mia
-Y