lördag 30 januari 2010

Surdegsbröd ~ sourdough bread

För ett par dagar sedan gjorde jag en surdegsgrund. Något som jag fram till för en vecka sedan inte hade hört talas om, än mindre visste hur man gjorde. I alla fall, den här surdegsgrunden har jag pysslat om nu i veckan, den har matats och vuxit och liksom fått liv... och idag bakade jag ett bröd av den.
Det var helt otroligt enkelt... inget knådande, inget vanligt "bakande", bara en himla massa jäsande (och vikande)!

Bröden placerades i en väldigt het ugn, på stenskivor. Efter 30 minuters gräddande hade de en innertemperatur på 96 grader och då skulle de vara klara, och de var de! En seg, knaprig yta, och luftigt och saftigt på insidan. Sånt här bröd får det definitivt bli igen!

Det här plötsliga intresset för surdegsbröd började när jag snubblade in på Martins fantastiska blogg om surdegsbröd. Jag läste hans blogg som en besatt, och åkte på inköpsrundor för att inhandla diverse plastlådor, brödtermometer, bakkorgar och degskrapor.
Både vetesurdegsgrund och rågsurdegsgrund sattes på tillväxt och idag trodde jag inte mina ögon (och gom) när jag insåg att vanligt vatten, mjöl och salt kunde förvandlats till nåt så här gott!

En hörna av gamla köket. Det skall bli skönt att få bort de gula, släta luckorna och laminatbänkskivan (och allt annat för den delen, haha) nu när vi river ut köket och sätter in nytt.
Kram och ha en fortsatt fin helg!
Kram
Mia
-Y

torsdag 28 januari 2010

Gerbera

Snöstormen kom visst av sig, det blåste inte ett dugg och inte mer än några stackars snöflingor yrde i luften. Termometern stod på nästan + 4 grader, och det droppade underbart från taken... i några timmar... sedan blev det minusgrader igen :(
Hmm, det känns inte som våren har tänkt att komma riktigt än.

De här fina blommorna fick jag av Herr Blanka. "Du kanske inte gillar färgen", sa han när han gav mig dem. Tok! Visserligen vill jag ju ha det mesta i vitt, hihi, men jag tycker dessa är alldeles underbara!

De står i en gammal kanna i den djupa fönsternischen tillsammans med en urna fylld av trollhassel.

Snart är det helg igen, underbart!!! Jag har planerat att baka surdegsbröd, för första gången i mitt liv. Det skall bli spännande att se hur det går. Lovar att rapportera här på bloggen :)
Kram
Mia
-Y

tisdag 26 januari 2010

Tisdagstankar ~ Tuesday thoughts

Det är så underbart att ljuset börjat återvända... Dagen har redan blivit en timme längre än det som kändes som absolut mörker vi hade för några veckor sedan.
Växterna har nog också märkt det, för de börjar anta en ljusgrön nyans. Den grågröna tonen börjar ge vika för nya ljusgröna pigga skott.
Min grågröna nyans i ansiktet är dock kvar, och det har i synnerhet märkts de senaste dagarna eftersom jag känt mig lite hängig. Hoppas på lite vårsol till helgen och en chans att få en annan ton på huden, haha. Men de har ju varnat för snökaos och halvmeterhöga drivor här i västsverige, så vi får väl se hur mycket vårkänsla det blir...

Några "våriga" tallrikar, fyndade på loppis, nånstans i Sverige...

En murgöna med nya ljusgröna blad.

Taklöken har fått ljusgröna skott...

Ett skådebröd...
Tack förresten för alla fina kommentarer på förra inlägget om brödet! Några ville ha receptet så det kommer här!
Kram
Mia
-Y
7 dl kallt vatten
20 g jäst
20 g honung
1 tsk salt
1 dl riven ost eller Keso
ca 900 g mjöl (jag tog 500 g vetemjöl, 200 g durumvetemjöl och 200 g rågsikt, men man kan göra lite som man vill)
Pumpakärnor och havssalt ovanpå
Lös upp jäst och honung i vattnet och tillsätt resten av ingredienserna. Ta lite mjöl i taget för att se så att det blir rätt konsistens.
Arbeta degen i degmaskin i 10 minuter.
Forma bröden och lägg på plåt, täck med handduk eller plastfilm (försiktigt) och låt bröden jäsa i kylskåpet över natten (eller ca 10 timmar).
Ta ut plåten från kylen, pensla bröden med lite vatten och strö över pumpakärnor och havssalt.
Grädda i 230-240 grader i ca 10 minuter.

söndag 24 januari 2010

Kalljäst bröd ~ Overnight yeast bread

Idag blev det nybakat bröd till frukosten. Vardagslyx som man enkelt fixar själv! Idag var det minimalt med jobb, eftersom jag hade förberett redan igår kväll och låtit bröden kalljäsa i kylen över natten. Kalljäsningen gör att man knappt behöver använda jäst, vilket jag tycker är bra.

Med en bit brie ost, ett glas juice och en skål med yoghurt blev det en god söndagfrukost.

Här ligger bröden på rad på ugnsgallret. Ett bröd av tre sorters mjöl, vatten, salt och lite honung. Pumpakärnor och havssalt ovanpå.

Ha en skön söndag!
Kram
Mia
-Y

torsdag 21 januari 2010

Latteskålar ~ Café au lait bowls

Vitt porslin... Nu när vi planerar för nya köket skall vi satsa på lite nytt porslin. Jag vill ha lite öppna hyllor och då är det roligt att kunna ha lite fint porslin synligt. Enfärgat vitt och cremevitt porslin är vilsamt och vackert, tycker jag.

Latteskålar har jag massor. Både nya och loppisfyndade, alla i vita nyanser, förstås, hihi... Vi använder dem varje dag. De är perfekta till frukostflingorna eller gröten. Vid middagen funkar de som salladsskålar eller soppskålar. På kvällen passar de bra till lite snacks...

Dessa vackra gamla silverbestick med ballongskaft fyndade jag igår på "lunchloppisen". Modellen heter gammelfransk, tror jag.
Kram
Mia
-Y
PS. Jag måste passa på att tacka en anonym tjej som alltid skriver så himla gulliga kommentarer, så ...
Tusen tack Renate!

tisdag 19 januari 2010

Manick ~ Thingumajig

Mojänger och molijoxer, som Mulle Meck säger. Ja, nåt vettigt ord för den här manicken har jag inte. Jo, jag vet, det står Mavometer i den, men det säger mig inte någonting. Men det gör inget, jag tycker den är riktigt cool. Bara att ha, och titta på. Sen gör det inte nåt om det inte kan skicka mms eller bluetootha eller göra något över huvud taget. Den är fin som den är :)

Mitt myrtenträd lever ännu! Jag pysslar om det som en bebis, och än så länge *håller tummarna* så verkar det trivas. Det skall allt få komma ut på verandan tids nog. När snön smält och vårsolen håller temperaturen stadigt på plusgrader.

Jag har förstås Googlat på Mavometer och det är nån slags mackapär som mäter ampere och volt. Nån elektriker-sak alltså. Fast den är nog antik, för nuförtiden finns det väl inte så mycket annat än digitala mätinstrument...

Tack för att ni så troget tittar in till mig och tusen tack för alla vänliga ord! *kram*
Kram
Mia
-Y

söndag 17 januari 2010

Emaljskylt ~ Enamel sign

Igår kom Herr Blanka hem med en massa fint, bland annat den här gamla fina emaljskylten. Jag får se vad den skall placeras. Kanske den hamnar på den putsade väggen inne på toaletten, hihi. Jag har varit på jakt efter en skylt att sätta just där.

En helg har passerat, lika snabbt som vanligt. Det har varit en gråmulen dag, med temperaturer strax under nollan, så det har inte funnits någon lust att vara utomhus, så det har blivit en heldag inne i stället.

Ha en jättefin vecka!
Kram
Mia
-Y

fredag 15 januari 2010

Vårkänslor ~ Spring fever

Äntligen lite mildare väder! Termometern visade -3 grader idag och solen var på sitt bästa humör! Det är fredag och halva januari har redan gått. Snart är det vår!!!

Min "jullåda" har blivit en "vårlåda". Några pelargonskott står i lite vatten och gror rötter, ett par kvistar av mandarinträdet har vackra rosa knoppar och en den jul-vita hyacinten har blivit ersatt av en vår-igare blå.

Jag vill önska er en jättefin helg!
Min helg innebär simtävling, köksplanering och loppisbesök. En salig blandning - precis som vanligt alltså, hihi.
Kram
Mia
Y

tisdag 12 januari 2010

Favoriter del 2 ~ Favorites part 2

Oj vad härligt att få så fin respons på förra inlägget "Projekt Kök"! Nu känns det som man fått extra energi att hugga tag i projektet!!! Vi har valt ut diskbänk (i porslin, till min stora lycka), och ett Smeg-kylskåp (yes!) och.. ja.. ni får se allt eftersom!
Men nu till dagens inlägg, som är del två i min lilla serie som jag startade för nån vecka sedan. Denna veckan handlar det om en storfavorit, jag älskar ju allt som har med bokstäver och text att göra...
Kalligrafi.

Ett pågående målarprojekt. Jag målar med vit färg på en mörk bräda, det blir lite annorlunda. Jag vet inte riktigt vad det skall bli... Jag tror att jag gör ett minibrickbord att sätta på armstödet på soffan, där man kan ställa en kopp te och en kaka, eller mini pc:n...


När jag skriver på papper använder jag helst breda stålpennor och bläck. Även om man kan printa ut vilken text som helst på datorn nuförtiden så tycker jag det blir lite charmigare med handskrivna inbjudningar och andra dokument. Om man inte har breda stålpennor kan man ta en vanlig snickarpenna och vässa den så att den får en bred, rak framkant och skriva sin text, sedan kan man fylla i med svart tuschpenna.
Kram
Mia
-Y

PS Om du vill se del 1 i min serie, Gamla spetsar, så klicka här!

lördag 9 januari 2010

Valvfönster ~ Arched window

Vi har skjutit på detta projekt i flera år, men nu har vi äntligen bestämt oss. Projekt Kök startar nu! Det är ett jätteprojekt eftersom två rum á 15-16 kvm skall bli ett. Väggar skall rivas och vatten och avlopp skall flyttas. En ny glasvägg skall sättas upp, och det är dessa valvfönster* som skall användas. Glasväggen skall funka som en skärm mellan tillagningsdelen och platsen där man sitter och äter, men eftersom det är glas så kommer det kännas som ett enda stort kök, tror jag. *vi har ett likadant, fast tvådelat valfönster i en annan del av köket redan, så vi tror att det kommer passa att få in detta på "andra sidan"

Mitt stora olivträd har skjutit långa skott. Det längtar ut till verandan, tror jag. Det gör jag också, längtar ut till verandan alltså... Men med den här vintern, som känns som kallaste och bistraste i mannaminne, så det dröjer nog ett tag tills verandasäsongen kommer.
Kram och tusen tack för er omtanke och värmande ord!
Mia
-Y

onsdag 6 januari 2010

Tankar ~ Thoughts

Tack för alla fina kommentarer! Det skall bli roligt att fortsätta min serie om mina favoriter. Del 2 kommer inom kort...
Denna vecka har varit en tung vecka för oss. En nära anhörig har helt oväntat gått bort. Det är ganska omtumlande. Det har blivit många tankar, och många frågor utan svar, så vi har mest levt i nuet och bara tagit hand om varann.
Livet går vidare. Frön gror, växer upp och vissnar ner. Det är så livet är... även om man inte vill inse det alla gånger.
Denna taklök var små frön förra våren när jag sådde dem.
Ta hand om varann, lev varje dag och njut av varje sekund...
Stor kram
Mia
-Y

lördag 2 januari 2010

Favoriter del 1 ~ Favorites part 1

God fortsättning! Hoppas det nya året har börjat bra för er. Själv har jag haft turborfart här hemma. Flera slappa juldagar med soligt väder hjälpte till att bygga upp ny energi, så de senaste dagarna har jag fart runt som en komet här hemma. Skåp har tömts, innehåll i lådor har sorterats och en massa saker har packats ihop till återvinning eller välgörande. Jag tror att jag har smittat både Herr Blanka och barnen, för idag är alla i familjen i varsin vrå och röjer.
Jag tänkte börja med en liten serie här på bloggen, då jag visar bilder på mina favoritsaker. Det finns en viss risk att det blir en långkörare, jag har många favoriter, hihi.
Först ut: Gamla spetsar...

Det är lätt att fynda gamla handgjorda spetsar på loppis, de kostar nästan ingenting. Man kan använda dem som dekoration på pyssel eller knyta runt en krans eller en kruka. Jag har precis påbörjat ett projekt där jag syr en quilt och använder gammal spets runtom som kant.

Jag förvarar mina spetsar lite varstans, jag tycker de är fina att ha liggande framme. Här i mitt lådfack har de fått en egen låda.

Den lilla urtavlan har jag fått av min goda vän Marie. Klockor och urtavlor är en annan favorit, så det kanske kommer i en annan del av min serie, hihi.
Ha en jättefin helg!
Kram
Mia
-Y