torsdag 26 november 2009

Julebröd ~ Christmas bread

Goda brödrecept är svåra att hitta, tycker jag. Därför blev jag extra glad när jag hittade detta bröd. Fyllt med godsaker som torkade aprikoser och plommon, valnötter, pepparkakskryddor och russin gör att det är supernyttigt och saftigt... och perfekt till julbordet, eller bara till fikat, med en god ädelost på och ett glas glögg till. Tro dock inte att du får ha det i fred för ungarna... Mina barn älskade det, trots att det är "konstig fyllning" i det, vilket de brukar vara så rädda för, hihi.

Blanda i en degbunke;
1 liter filmjölk, 1 msk bikarbonat, 1 dl torkade aprikoser, 1 dl russin, 1 dl torkade plommon, 3 msk sirap, 1 msk salt, 1 dl grovhackade valnötter, 1 liten påse blandade pepparkakskryddor (ca 2 msk),4 dl havregryn, 4 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl.
Häll i en limpform som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda i 180 grader i ca 1 timme, kolla sedan om du kan ta ur limpan, och eftergrädda den ca 15 minuter ytterligare utan form.
Låt svalna.
Receptet hittade jag hos Bagarstugan. Fast jag har bytt ut hasselnötterna mot valnötter, eftersom jag är tokig i valnötter..!
Kram
Mia
Y

tisdag 24 november 2009

En grön vinter ~ A green winter

Är det vinter snart..? Nej, jag tror inte det. Vi har 10 plugrader och det känns mer som att våren är på gång än att vi har en annalkande vinter. Vårlökarna sticker upp ur jorden, men jag drömmer ändå om en vit jul...
På tal om jul så fick jag ett paket på posten av goa Aina. Det blev som en tidig julklapp!
Ett sött hjärta från hennes fina nätbutik Aina´s Charme. Ni som inte hittat in dit ännu rekommenderar jag ett besök. Tack goa vän!

Här hemma har det bakats en hel del. Bland annat har det blivit ett gott julbröd och en mjuk kaka som passar bra till adventsfikat. Jag återkommer med bilder och recept nästa gång...
Kram
Mia
-Y

torsdag 19 november 2009

Jullåda ~ Christmas box

Jag har börjat lite smått med lite adventspyntande. För mig är det lika med lite mossa, kottar, ljuslyktor och hyacinter! Här har jag samlat allt i en gammal låda som jag fyndade i helgen. Lådan var inte alls till salu, utan var full av el-prylar som damen på torghandeln egentligen sålde. Men efter lite övertalning (tack Ann!) så var lådan min, hihi.

Här står den på sidobordet i köket, och är full av stämningshöjare...

Struten som blev till efter helgens pyssel...

En gammal pepparkaksform i annorlunda modell...

En vit hyacint, så klart...

Kottar och en dekorerad tändsticksask.
Adventsljusstake har jag inte gjort någon ännu, men tänkte mig en mossklädd krans och fyra ljus... vi får se vad det blir :)

Kram
Mia
-Y

söndag 15 november 2009

Åh vilken helg ~ What a weekend

Denna helgen har varit en riktig drömhelg! Tidigt i lördags morse åkte jag till Ann för att möta upp henne och Marie. Vi åkte in till Göteborg och besökte nio (!) loppisar.Vi for fram och tillbaks genom stan för att fynda och ha roligt.
Och en hel del fynd blev det...
Vi avslutade med att åka till Atmosphere. Ingrid var jättegullig och lät oss stanna långt efter stängningsdags Y.
Det är inte lätt att ta ett snabbt besök i den butiken, kan jag säga. Det är så mycket att titta på och allt vill man ha, hihi. Vi fikade ett gott lantbröd och korv och ost som jag glömt namnet på, men ljuvligt gott var det. En lång pratstund fick vi också, riktigt mysigt och inspirerande!

Efter en hel dags loppis och shopping åkte vi hem till Ann igen. Där hade Peter lagat en jättegod middag! Det kändes fantastiskt lyxigt att bara kunna sätta sig vid ett dukat bord och äta gott och prata i lugn och ro.

Efter en god natts sömn och frukost satte vi oss och julpysslade. Alla tre öste fram en massa pysselmaterial på bordet och vi lånade kors och tvärs av varandra. Ann servade oss med pepparkakor och glögg, och ur stereons högtalare flödade stämningsfull julmusik.
Medan Marie och jag fortfarande pysslade svängde Ann snabbt ihop en god lunch och sedan avslutade vi dagen med att göra lite affärer, hihi. Ann hade nämligen kommit över otroligt vacker stuckatur. Vi fick köpa några bitar var och lyckan var total!

Vilken livsnjutarhelg vi har haft!!! Batterierna är fulladdade och inspirationen på topp!

Tusen tack snälla Ann och Peter för er gästfrihet Y! Det var så roligt att träffas och få mysa i ert underbara hem!
Kram
Mia

onsdag 11 november 2009

Spegelbild - Reflection in the mirror

Tusen tack alla ni gulliga som röstat på mig i tävlingen! Röstningen pågår ända till den 10 december, så det finns fortfarande tid att rösta om ni vill... Mitt bidrag är nr 5. Y

Snart mitten av november... Det finns inte så många blommande växter kvar ute. Jag plockade in några snöbär och satte i ett par små glasflaskor och hängde på hallspegeln.
Vi har börjat riva upp golvet i hallen och även i ett angränsande rum. Det skall bli härligt att få in nya fina brädgolv i stället för den gamla ekparketten. Men nu ett tag framöver kommer det vara en byggarbetsplats, hihi.
Kram
Mia
-Y

fredag 6 november 2009

Valnötsbröd och finalist - Walnut bread and finalist

Ledig fredag...underbart!!! Fredagar är alltid trevliga, men när man råkar ha ledigt på dem är de extra trevliga!
Jag har bakat både valnötsbröd och chokladkakor med nötter idag. Jag tycker det är rofyllt och avstressande att stå där och knåda en deg och känna doften av nybakat bröd.

De blev så där luftiga inuti med seg-hård yta som jag hoppades på. Man vet aldrig när man bakar nåt nytt, och inte har nåt recept, hihi. Jag hade durumvetemjöl i, det ger dessutom en vacker gul nyans på brödet.
Olivolja är också bra att baka med, tycker jag. Det ger brödet en sydländsk touch som jag gillar :)

Mina olivträd behöver trimmas. De har stått ute sedan tidigt i våras och nu är de lika långhåriga som min 13-åring.
Det får nog bli några kransar av de avklippta grenarna.-

Igår fick jag en rolig överraskning! Jag har blivit utvald som en av 6 finalister i en tävling av

-
Det handlade om att förändra ett rum med färg. "Måla över tapeten nu!"
-
Mitt bidrag ser ni här, bidrag nr 5. Och jag skulle bli jätteglad om ni ville lägga en liten röst på mig Y
-
Kram och ha en jättefin helg!
Mia
Y

onsdag 4 november 2009

Mörker - Darkness

Oj vad det är mörkt ute redan... Mörkt när man åker till jobbet, och mörkt när man kommer hem!
Det krävs nog ett visst psyke för att orka med den nordiska vintern, hihi.
För att härda ut tänder jag en massa levande ljus och vill hela tiden ha en sprakande brasa i gång i kaminen.

Jag plockade in lite mossa (som växer frodigt i gräsmattan) och satte i en kruka. Ett par lärkkottar och ett litet kors fick bli enda dekorationen.

Den här girlangen i fattigmanssilver köpte jag förra året på Årstiden, jag tycker den är så fin.

På fredag är jag ledig (pga att jag hade beredskap förra helgen), så då tänkte jag baka valnötsbröd... har varit otroligt sugen på det länge!
Till helgen tänkte jag ljussätta lite i trädgården. Jag tycker det ser så mysigt ut när det lyser
i buskar och träd.

Kram
Mia
Y
PS det var flera som undrade om receptet till lime pannacottan. Ni hittar det här!

söndag 1 november 2009

Lime pannacotta

Igår var jag med några bloggvänner på Maries Brocante. Vilken underbar dag vi fick! Vi åkte tidigt för att vara ute i god tid (rutinerade loppiskunder som vi är, hihi). Vädret var strålande och humöret på topp.
Vi stod på gårdsplanen och såg danska Katja plocka upp den ena franska antikviteten efter den andra. Allt vackert arrangerat i Maries uthus.
Vi tittade länge och väl och alla fick med sig fina saker hem. Efter inköpen var det dags för fika, och vilken fika vi fick..! Marie hade dukat upp en underbar buffé i sitt ljuvliga kök.
Vi satt länge och pratade och tittade på alla vackra inredningsdetaljer.
Till sist blev det en låååång rundvandring i ett av de allra vackraste husen jag nånsin sett..! Det var riktigt svårt att slita sig därifrån kan jag säga.

Efter allt prat om fika passar det bra att visa några bilder på pannacottan jag gjorde för ett par dagar sedan. Jag tycker det både är jättelätt att göra och jättegott. Man kan variera i det oändliga.
Lime är ju en av mina favoritsmaker, så denna gång blev det en lime pannacotta. Till jul eller adventsfikat får det bli pannacotta med saffran och pepparkakssås!

På Brocanten kunde man förstås hitta vita porslinsskärbrädor. Jag köpte ingen igår, men denna fyndade jag för ett par veckor sedan på loppis.

Stor kram och tusen tack för alla fina ord om min lilla bricka i förra inlägget!
Nu är det november... och det börjar klia i fingrarna att börja med lite julpyssel och adventspynt.
Kram
Mia
Y